Διπλό το πρόβλημα για απορρόφηση κονδυλίων

Προσπάθεια ενίσχυσης του χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα αναμένεται να καταβάλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό.

Καταρχήν ο προϋπολογισμός της επταετίας 2014-2020 αναμένεται να είναι ένας προϋπολογισμός

λιτότητας. Εκ των πραγμάτων ήταν αναμενόμενο ότι οι χρηματοδοτήσεις προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εμφανισθούν μειωμένες. Η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που ακολουθείται προκειμένου να προσδιοριστεί εάν μία περιφέρεια είναι φτωχή ή όχι. Για τον προσδιορισμό αυτό λαμβάνεται υπόψη η περίοδος 2008-2010, όταν οι περισσότερες από τις πληγείσες από την οικονομική κρίση περιφέρειες εμφανίζονταν ακόμη ως πλούσιες. Σημειωτέον ότι όσο πλουσιότερη εμφανίζεται μία χώρα, τόσο μικρότερη είναι η χρηματοδότηση που λαμβάνει από την ΕΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει λοιπόν να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε κατά την περίοδο 2008-2010. Η Ελλάδα διέρχεται μία φάση ύφεσης της τάξης του 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ η ανεργία ανέρχεται στο 26%. Αναμένεται λοιπόν να ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη χώρα. Κατά την περίοδο 2007-2013 η Ελλάδα είχε λάβει 20,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή έργων συνοχής καθώς και 18,7 δισ. ευρώ υπό μορφή εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους αγρότες. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η τωρινή χρηματοδότηση της Ελλάδας πέφτει στα 12 δισ. ευρώ αναφορικά με την πρώτη κατηγορία και στα 16,5 για τους αγρότες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά αναφορικά με τις αγροτικές επιχορηγήσεις ενώ αναμένεται να ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης για τα έργα συνοχής κατά δύο δισεκατομμύρια.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως τα διαρθωτικά κονδύλια «είναι εγγύηση επιτυχίας, κλειδί για την επιτυχία, επειδή χρειαζόμαστε -ειδικά στην Ελλάδα- ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα