Δοκιμάζεται η «ευπαθής» κυβερνητική πλειοψηφία – Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τα σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Στον δύσκολο δρόμο του μνημονίου έχει μπει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, καλείται να ξεπεράσει πολλά εμπόδια στη Βουλή, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους επόμενους δυο με τρεις μήνες.

Τα «48» προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου, που συνεπάγονται μεγάλα φορολογικά βάρη ακόμα και στους οικονομικά

ασθενέστερους, θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για τις αντοχές της συγκυβέρνησης και για το αν τελικά θα μπορέσει ή όχι, να βγάλει σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, πάντως, αναγνωρίζουν πως η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων θα αποτελέσει δύσκολο εγχείρημα, με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία των 155 εδρών που έχει η συγκυβέρνηση. Ωστόσο, όπως εξηγούν, αισιοδοξούν ότι στο τέλος θα καταφέρουν να περάσουν τον κάβο χωρίς πρόβλημα.

Πιστεύουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής από ποτέ (μετά την αποχώρηση Λαφαζάνη) με εξαίρεση κάποιες ενδεχόμενες «μίνι ανταρσίες», όπως η περίπτωση Νικολόπουλου που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον Π. Καμμένο –είναι, μάλιστα, πολύ πιθανόν ο Ν. Νικολόπουλος σήμερα το μεσημέρι να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ…

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παίζει ρόλο πως η επικείμενη ψηφοφορία, όσο και αυτή των επόμενων ημερών για τα «προαπαιτούμενα Νο 2», πραγματοποιούνται λίγο μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής.Οι αντιδράσεις των βουλευτών

Η πίεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προς την ηγεσία άρχισε από χθες. καθώς πέντε ώρες διήρκησε η «κλειστή» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κατά τη διάρκεια της οποίας κορυφαίοι υπουργοί, ανέλαβαν τον δύσκολο και άχαρο ρόλο να ενημερώσουν τους βουλευτές για τα «αγκάθια» του πολυνομοσχεδίου.Στη συνεδρίαση, διατυπώθηκαν δεκάδες ερωτήματα τα οποία και έχριζαν απαντήσεων, γι’ αυτό και ήταν μακρά η συζήτηση, ενώ υπήρξαν και βουλευτές που είτε δεν πήγαν καθόλου ( όπως η Βασιλική Κατριβάνου), είτε έμειναν για λίγη ώρα και μετά αποχώρησαν.

Επίσης, μπορεί οι τόνοι να μην ανέβηκαν, ωστόσο ήταν διάχυτος ο προβληματισμός και η μουρμούρα για τα όσα θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Συνοπτικά, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι 100 δόσεις, τα ανείσπρακτα ενοίκια, η αυστηροποίηση των ποινών και οι συντάξεις του ΟΓΑ, με το συνταξιοδοτικό να ανοίγει από την επόμενη βδομάδα. Σημαντικό είναι ακόμη ότι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με νόημα πως μέχρι την Παρασκευή (οπότε και θα έρθει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο) θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να υπάρξουν ενδεχόμενες βελτιώσεις σε κάποια σημεία.

Αύριο η συνάντηση Τσίπρα -Μοσκοβισί

Τέλος, τα βλέμματα στρέφονται και στο αυριανό τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.Η άφιξη Μοσκοβισί στην Αθήνα, για πολλούς είναι προάγγελος της άφιξης της τετραμερούς των δανειστών και για άλλους της άφιξης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος πάντως, σε συνέντευξή του στο Περού, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο λόγος άφιξής του στην Αθήνα είναι οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος και υπενθύμισε τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν τα γεγονότα στην Ελλάδα: «Εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων, στη συνέχεια ψήφιση των νέων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την καταβολή των εναπομένοντων 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του προγράμματος». Όπως είπε, «θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όπως επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος – επί της οποία η θέση της Επιτροπής είναι γνωστή. Όταν έρθει η στιγμή θα παρουσιάσουμε την ανάλυσή μας προκείμενου να δούμε υπό ποιες συνθήκες το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του».

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα και που έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι στη 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αναμένονται τα μηνύματα που θα κομίσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα