Δολοφονία επιστήμονα Ιράν: Αμφιλεγόμενες θεωρίες για την φονική ενέδρα

Δολοφονία επιστήμονα Ιράν: Aποστάσεις από την εικόνα που παρουσίασαν τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ για την φονική ενέδρα που φέρεται να έστησαν οι άνδρες της Μοσάντ την 27η Νοεμβρίου στον άτυχο Ιρανό πυρηνικό φυσικό Μοσέν Φαχριζαντέχ κρατούν εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας και πληροφοριών. Σε δηλώσεις τους στο CNN, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεωρία του τηλεχειριζόμενου όπλου το οποίο δολοφόνησε εξ αποστάσεως τον Ιρανό πυρηνικό φυσικό θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων

«Fars» του Ιράν, η χολιγουντιανού τύπου δολοφονία του επιστήμονα έγινε ως εξής: Ο Φαxριζαντέχ επέβαινε με τη σύζυγό του σε ένα αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο στην πόλη Absard, ανατολικά της Τεχεράνης με συνοδεία τριών οχημάτων για την ασφάλειά τους. Για το πρακτορείο «Fars», ο Φαχριζαντέχ άκουσε πυροβολισμούς. Και, όταν βγήκε από το όχημα στο οποίο επέβαινε, πυροβολήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές από ένα αυτοκίνητο Nissan που βρισκόταν σε απόσταση 150 μέτρων. Στη συνέχεια, το Nissan εξερράγη. Όλη η επίθεση διήρκεσε τρία λεπτά, όπως ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τι αναφέρει το ημι-επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων

Από την πλευρά του, το ημι-επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων «Ιρανοί Φοιτητές» ανέφερε ότι το αυτοκίνητο του Φαχριζαντέχ δέχτηκε πυρά, ακολούθησε έκρηξη και ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί. Το IRIB, ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ανέφερε ότι η έκρηξη έγινε πρώτη, ενώ ακολούθησαν πυροβολισμοί των δραστών. Ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε με τηλεχειριζόμενο όπλο, όπως μετέδωσε ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η τεχνολογία πράγματι έχει προχωρήσει πολύ, ωστόσο εμπειρογνώμονες πληροφοριών και ασφάλειας που μίλησαν με το CNN, εκφράζουν την δυσπιστία τους για το πώς μια τόσο ευαίσθητη επιχείρηση που απαιτεί ακρίβεια, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από μία τέτοια απόσταση. Μια επιχείρηση που εκτελείται από απόσταση έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά της, αλλά τρεις εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ενέχει περισσότερους παράγοντες κινδύνου. «Σε γενικές γραμμές, ένα τηλεχειριζόμενο όπλο είναι μια συσκευή που μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε Ισραηλινός εμπειρογνώμονας ασφαλείας, που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

«Λύνεις το πρόβλημα όταν πλησιάζεις πολύ κοντά στον στόχο», εξήγησε. «Είναι αρκετά ακριβές. Πρέπει να εξασκηθείς πολύ». Το Ιράν, πάντως, ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ενός εκ των κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων της χώρας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο του καθώς επίσης το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ευθύνη για την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για το θάνατο του Φαχριζαντέχ. «Εάν η δολοφονία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως, είτε από άλλη χώρα είτε από απόσταση μερικών χιλιομέτρων, θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο, με μεγάλο μέρος του κινδύνου να προκύψει πριν από την ίδια τη δολοφονία», εκτιμά ο Ισραηλινός ειδικός. Μια χώρα ή ένας ηθοποιός θα περάσουν λαθραία την πολύτιμη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων επικοινωνίας, των δορυφορικών δεκτών και ενός όπλου που θα μπορούσε να λειτουργήσει εξ αποστάσεως, λένε οι ειδικοί. Για να αποφευχθεί η άμεση ανίχνευση, ο εξοπλισμός πιθανότατα θα έπρεπε περάσει λαθραία σε κομμάτια και να συναρμολογηθεί μία φορά στο Ιράν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο εξοπλισμός θα έπρεπε να είναι αποθηκευμένος κρυφά και σε ασφαλές μέρος. Το ιρανικό πρακτορείο «Fars» ισχυρίζεται ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία εξερράγη, οπότε ένα είδος εκρηκτικού που ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως, θα έπρεπε επίσης να έχει αποθηκευτεί με ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα