Δουλειά στο σπίτι: Οι εργαζόμενοι ζητούν χρόνο και χώρο

Νέα δεδομένα στον εργασιακό χώρο έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, με την τηλεργασία που υιοθετήθηκε από τις περισσότερες επιχειρήσεις στην αρχή του 2020 να αποτελεί μία νέα μορφή εργασίας. Περίπου 100 χρόνια πίσω, το 1926 μία άλλη ιδέα, που έγινε πράξη, έφερε τη μεγάλη ανατροπή. Η υιοθέτηση του 8ώρου, η οποία σήμερα, αποτελεί «αγκάθι» για τους περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται παραπάνω ώρες από το καθιερωμένο ωράριο και μάλιστα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Σε αρκετές περιπτώσεις

εργοδότες που προσέφεραν μισθωτή εργασία στους υπαλλήλους του, ενώ αρχικά δεσμεύονταν για εργασιακή ασφάλεια, στη συνέχεια τούς επιβάλλουν να δουλεύουν παραπάνω ώρες μέσα στην ημέρα, χωρίς να τις πληρώνονται.

Σύμφωνα με το Business Insider, για πολλές δεκαετίες υπήρχε η αντίληψη στους εργοδότες πώς το να πληρώνουν τους εργαζομένους τους με βάση το μισθό που έχουν ορίσει, τους δίνει τη δυνατότητα να τους ελέγχουν πλήρως ως προς το χρόνο που πραγματικά εργάζονται. Κάτι που μπορούσαν να ελέγξουν με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους.

Πρόβλημα για τους εργοδότες

Ωστόσο, η τηλεργασία αποτέλεσε πρόβλημα για τους εργοδότες, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πόσο τελικά οι εργαζόμενοι δουλεύουν πραγματικά τις ώρες που πρέπει από το σπίτι. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τούς παρακολουθούσαν με κάποιο τρόπο ενώ δούλευαν με τη μέθοδο της τηλεργασίας. Πολλοί εργοδότες επιθυμούν οι εργαζόμενοι να γυρίσουν πίσω στα γραφεία τους, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, με αυτό τον τρόπο τούς δίνεται η δυνατότητα να τους ελέγχουν ως προς το χώρο και τον χρόνο.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν εστιάζουν στο σημαντικότερο: Αν οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, τους ενδιαφέρει να τούς «παρακολουθούν» για τις 8 ώρες που δουλεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργοδότες να «παγιδεύονται» με την τακτική που έχουν υιοθετήσει, καθώς πολλές είναι οι φορές που χάνουν το στόχο τους. Όπως για παράδειγμα να αναζητήσουν κάποιο τρόπο ώστε να αυξήσουν τα έσοδα της εταιρείας. Κι αυτό μπορεί να συμβεί όσοι οι υπάλληλοι είναι παραγωγικοί και όχι όσο ελέγχονται για το χρόνο και τον χώρο που εργάζονται.

Σημειώνεται πως έρευνες έχουν δείξει πως οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί μόνο τρεις ώρες την ημέρα και πως χρειάζονται κάποια διαλείμματα κατά τη διάρκεια του 8ώρου.

Σύμφωνα με το Business Insider, είναι αρκετά δύσκολο για τις εταιρείες και τους εργοδότες να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία. Αρχικά θα έπρεπε να αξιολογούν ξεχωριστά κάθε εργαζόμενο, κάτι που πολλές φορές δεν τους επιτρέπεται, καθώς αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία.

«Περισσότεροι παραγωγικοί από το σπίτι»

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, απέδειξαν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις χωρίς τη φυσική τους παρουσία στην επιχείρηση που εργάζονται, διατηρώντας κάποια αυτονομία. Μάλιστα, εκτιμούν πως είναι περισσότερο παραγωγικοί.

Ακόμα και σήμερα, που σε πολλές χώρες οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για την πανδημία, οι περισσότεροι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τη μοντέλο της τηλεργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπαλλήλων της Google, οι οποίοι υποχρεούνται να εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα από το γραφείο, παρόλο που οι ίδιοι απέδειξαν όλο αυτό το διάστημα ότι ήταν περισσότεροι παραγωγικοί όσοι δούλευαν όλες τις ημέρες από το σπίτι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πίσω από την παραγωγικότητα που απέδειξαν βρίσκεται το γεγονός πως οι υπάλληλοι με την εργασία στο σπίτι είχαν το χώρο και το χρόνο που χρειάζονταν. Ωστόσο, το ίδιο παραγωγικοί θα μπορούσαν να είναι ακόμα και από το γραφείο, αν υπήρχε ένας χώρος στην εταιρεία που θα τους επέτρεπε να κάνουν διαλείμματα και να κουβεντιάζουν με άλλους συναδέλφους ή να τρώνε. Αυτά είναι μερικά από τα μερικά από τα «κλειδιά» της επιτυχίας σε μία επιχείρηση, τα οποία, μέχρι στιγμής, φαίνεται να μην «κρατούν» οι περισσότεροι εργοδότες, οι οποίοι συνεχίζουν να εστιάζουν στις ώρες που εργάζονται οι υπάλληλοί της και όχι στο πώς θα γίνουν παραγωγικοί και θα δουλέψουν με όρεξη.

Με πληροφορίες από Business Insider
Keywords
Τυχαία Θέματα