«Δύναμη διαπραγμάτευσης» το «mea culpa» του ΔΝΤ


Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απολογιτική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία παραδέχεται τα λάθη που έγιναν στην ελληνική περίπτωση και που αποκάλυψαν το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας,

«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» σημειώνει στο Βήμα

της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ και το "mea culpa" που διετύπωσε το Ταμείο αναφορικά με την Ελλάδα.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει τη χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Ενώ η κόντρα για τα λάθη που ήδη έγιναν μαίνεται, άλλο πεδίο διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για το οποίο έχει ανοίξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα