ΕΕ άνοιγμα συνόρων: Ναι σε λίγους

ΕΕ άνοιγμα συνόρων: Μετά από πολλές συζητήσεις, αντεγκλήσεις και παλινωδίες η ΕΕ κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία, αναφορικά με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της στους υπηκόους τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να αναθέσουν στην κροατική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να ορίσει μια λίστα που περιλαμβάνει 14 τρίτες χώρες, βάσει των επιδημιολογικών τους δεδομένων, με σκοπό η ΕΕ να ανοίξει τα σύνορά της χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

των Ευρωπαίων πολιτών.

Η λίστα αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα από την κροατική προεδρία και περιλαμβάνει τις χώρες που καταγράφουν τα ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορονοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η τάση αύξησης ή μείωσης των κρουσμάτων και η αξιοπιστία των δεδομένων κάθε χώρας. Ανάμεσα στη λίστα των κρατών με τα οποία η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της περιλαμβάνεται ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Κορέας, η Τυνησία και η Ταϊλάνδη και ενδεχομένως η Κίνα εάν το Πεκίνο δεχθεί να ανοίξει και αυτό τα σύνορά του για τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΕΕ άνοιγμα συνόρων: Ποιοι μένουν εκτός

Εκτός αυτής της λίστας μένουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Βραζιλία, παρά τις σαφείς πολιτικές πιέσεις, οι οποίες καθυστέρησαν την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας από τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, έχει εκφράσει επισήμως την επιθυμία της να συμπεριληφθεί στην «ασφαλή λίστα» της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η χώρα του συνομιλεί με την ΕΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία, τονίζοντας ότι τουλάχιστον δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων με τις ΗΠΑ.

Περισσότερο σύσταση παρά δέσμευση

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη λίστα συνιστά περισσότερο μια «σύσταση» παρά μια δέσμευση, καθώς τα επιμέρους κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορά τους. Ωστόσο οι «27» της ΕΕ επιθυμούν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία ώστε να υπάρξει συντονισμός στο άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η οικονομία των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν περισσότερες τρίτες χώρες στη συγκεκριμένη λίστα, ενώ κάποια κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Σουηδία πίεζαν για μια ακόμα μικρότερη λίστα. Τονίζεται τέλος ότι η ΕΕ θα επανεξετάζει κάθε δύο εβδομάδες τη λίστα με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, ώστε να καταγράφονται πιθανές αλλαγές στον αριθμό των κρουσμάτων.

Δείτε ακόμηΤραμπ: “Δεν πάω για γκολφ, θα επιβάλω τον νόμο και την τάξη”Ιράν: Ήθελαν να πουλήσουν βρέφη μέσω του Instagram – Τρεις συλλήψειςRyanair: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κρατική ενίσχυση στην Lufthansa
Keywords
Τυχαία Θέματα