Εγκεφαλικά – κορονοϊός: SOS Από τον Τσιόδρα για ασθενείς με ήπια συμπτώματα

Εγκεφαλικά – κορονοϊός: “Aσθενείς με ήπια συμπτώματα, που θυμίζουν εγκεφαλικό, όπως μια αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, μια δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει να πηγαίνουν απαραιτήτως στα νοσοκομεία άμεσα, ώστε να μπορούν να κάνουν έγκαιρα τις θεραπείες που πρέπει.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ιδιαίτερα με δεδομένο, ότι το χρονικό «παράθυρο» του να διενεργήσει κανείς ενδοφλέβια θρομβόλυση, η οποία διαλύει το θρόμβο του εγκεφαλικού, είναι περίπου 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων”. Στη σοβαρή αυτή επισήμανση- οδηγία,

προχώρησε ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας, στις δηλώσεις του για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα. “Σχετικά με μια ερώτηση που μου απευθύνθηκε για τα νοσήματα και την ανάγκη να συνεχίζονται οι ιατρικές υπηρεσίες στον πληθυσμό και για άλλες καταστάσεις αυτήν την περίοδο του κορονοϊού”, δήλωσε, “έχω να σας αναφέρω ότι σε μια μεγάλη μελέτη, που αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε 55 χώρες, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με το συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση, όσο και στη φάση της αποκατάστασής τους στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου ιού”.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί η μη προσέλευση στο νοσοκομείο σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνει τις πιθανότητες καλής έκβασης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μεγάλη προσοχή, λέει ο Τσιόδρας

“Χρειάζονται λοιπόν πάρα πολλή προσοχή”, συνέχισε ο επιστήμονας, “γιατί καταγράφηκε ότι η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης, της καλύτερης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες λειτουργικής καλής έκβασης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν οι αρμόδιοι γιατροί να αντιμετωπίσουν το εγκεφαλικό και τα οποία αν παραβιαστούν η κατάσταση του ασθενούς γίνεται πολύ πιο δύσκολη.

“Ιδιαίτερα”, συνέχισε, “με δεδομένο, ότι το χρονικό «παράθυρο» του να διενεργήσει κανείς ενδοφλέβια θρομβόλυση, η οποία διαλύει το θρόμβο του εγκεφαλικού, είναι περίπου 4,5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, δυσκολία στην αναπνοή

Ακόμα και ασθενείς με ήπια συμπτώματα που θυμίζουν εγκεφαλικό, όπως μια αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, μια δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει να πηγαίνουν απαραιτήτως στα νοσοκομεία άμεσα, ώστε να μπορούν να κάνουν έγκαιρα τις θεραπείες που πρέπει”. Και κατέληξε ουσιαστικά με το τι θα συμβεί αν οι ασθενείς παραμείνουν σπίτι και δεν προσέλθουν στο νοσοκομείο για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. “Αν δεν προσέλθουν στο νοσοκομείο και μείνουν σπίτι, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους και να μην πληρούν βέβαια τα κριτήρια για τη λήψη κατάλληλης θεραπείας, όταν προσέλθουν στο νοσοκομείο σε δεύτερο χρόνο.

Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρούς λόγους. Φυσικά και πάμε στο νοσοκομείο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας, όπου παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για να μην εκτεθούμε στον κορονοϊό”, ολοκλήρωσε ο καθηγητής Τσιόδρας την τοποθέτησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα