Εισφορά αλληλεγγύης κατάργηση: Τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι, ποια τα σενάρια

Εισφορά αλληλεγγύης κατάργηση: Αναπροσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις αναμένεται να φέρει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα κυμανθούν από οριακές (της τάξης των 1,5-2 ευρώ) μέχρι πολύ σημαντικές (γύρω στα 100 ευρώ) ανάλογα με το ύψος του μισθού ή της σύνταξης. Όσο περισσότερα παίρνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ωφέλεια που θα έχει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1,6 ευρώ ανά μήνα έως και πάνω από 100 ευρώ ανά μήνα θα φέρει η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2021 που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα γίνει μια πρώτη μείωση της τάξεως του 30% μέσα στο 2020 -αναμένεται να ψηφιστεί μετά τον Μάιο και αφού υπάρξει εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού- και ότι η πλήρης κατάργηση θα αφορά στα εισοδήματα του 2021 ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους θεσμούς. Τα κέρδη θα φανούν στο σύνολό τους μέχρι και το 2022, καθώς τότε θα δουν το πραγματικό κέρδος και οι αυτοαπασχολούμενοι μέσα από το εκκαθαριστικό της συγκεκριμένης χρονιάς. Είναι ένας φόρος που αφαιρεί 1,16 δις. ευρώ σε ετήσια βάση στοχεύοντας όχι στο σύνολο των πωλητών αλλά μόνο στην μεσαία τάξη καθώς επιβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια

Έτσι, ο μισθωτός με τις αποδοχές των 1250 ευρώ τον μήνα επιβαρύνεται με 8,6 ευρώ, ο εργαζόμενος των 1786 ευρώ τον μήνα με 30,4 ευρώ και ο εργαζόμενος των 2857 ευρώ τον μήνα με 94,7 ευρώ. Αυτά τα ποσά θα είναι και το μέγιστο όφελος που θα έχουν οι εργαζόμενοι με την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αναμένεται όμως ότι θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο στάδιο μέσα στο 2020 με την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μεσοσταθμικά κατά 30% ανάλογα με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Η μείωση δεν θα είναι οριζόντια καθώς θα επιχειρηθεί να δοθεί έμφαση στον μηδενισμό από το 2020 της εισφοράς για όσους έχουν αποδοχές έως και 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα σενάρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από τον Μάιο και αφού έχει προκύψει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Το πιθανότερο είναι ότι θα «χτιστεί» καινούργια φορολογική κλίμακα με μεγαλύτερο όριο απαλλαγής από την εισφορά (σ.σ σήμερα είναι στα 12.000 ευρώ) το οποίο και αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουν μεγαλύτερο όφελος αυτοί που έχουν αποδοχές από 12.000 έως και 20.000 ευρώ δηλαδή πολύ μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Αν εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ απαλλαγεί από το 2020 από την εισφορά αλληλεγγύης, τότε θα κερδίσει 12,57 ευρώ αύξηση στον μισθό του μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή από τον Μάιο και μετά.

Τέλος, με το εκκαθαριστικό του 2021 θα εισπράξει αναδρομικά επιπλέον 75 ευρώ ενώ θα διατηρήσει και τη μείωση του φόρου κατά 12,57 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα