Εκχωρούν στο Δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισπράττουν!

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων, που «χαρίζουν» στο Δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισπράττουν. Ο λόγος είναι απλός. Αν δεν εκχωρήσουν στο Δημόσιο το δικαίωμα είσπραξης των ενοικίων, που έτσι κι αλλιώς δεν εισπράττουν, κινδυνεύουν να φορολογηθούν για εισοδήματα, τα οποία δεν έβαλαν ποτέ στην τσέπη τους!

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων την ώρα που συμπληρώνουν την φορολογική τους δήλωση έχουν δυο επιλογές: Είτε να δηλώσουν κανονικά το εισόδημα από τα μισθώματα και να φορολογηθούν για αυτά, προκειμένου στη συνέχεια να τα διεκδικήσουν μέσω

της δικαστικής οδού, είτε να τα διαγράψουν, εκχωρώντας τη σχετική απαίτηση στο δημόσιο.

Ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον ιδιοκτήτη είναι δυνατόν να μην περιληφθούν στη φορολογική δήλωση μόνο αν εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση από τον δικαιούχο των ενοικίων μέσα στο οικονομικό έτος, στο οποίο τα ενοίκια πρέπει να φορολογηθούν. Όσοι πάρουν την απόφαση να εκχωρήσουν τα ενοίκια στο Δημόσιο, θα πρέπει να συγκεντρωνόσουν τα εξής δικαιολογητικά:

-Δήλωση εκχώρησης.

-Το συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.

-Η εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ή η πρόσκληση καταβολής των μισθωμάτων.

-Η αγωγή απόδοσης του μισθίου ή η αγωγή μη καταβολής των μισθωμάτων.

-Η δικαστική απόφαση απόδοσης του ενοικίου και καταβολής των μισθωμάτων.

Για τα ενοίκια του 2011 η δήλωση εκχώρησης μπορεί να υποβληθεί μέχρι 31/12/2012. Το ότι δεν εισπράττεται το ενοίκιο όμως είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, χωρίς να εισπράττει το εισόδημα που δικαιούται, καλείται να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για την περσινή χρήση και να αντιμετωπίσει τα νέα και τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης, που βαραίνουν τον ίδιο και όχι τον ενοικιαστή.

Σε κάθε περίπτωση το εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων έχει υποστεί απίστευτη λεηλασία από την εφορία, καθώς:

-Το ενοίκιο προσμετράται στον φόρο εισοδήματος που μπορεί να φτάσει στο 45%.

-Ο συμπληρωματικός φόρος για τα επαγγελματικά μισθώματα αυξήθηκε από 1,5% σε 3%.

-Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις φόρους για συντήρηση κ.λπ. των ακινήτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ από το εισόδημα του ενοικίου αφαιρείται περίπου το 73% λόγω κυρίως φόρων και κόστους συντήρησης. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που υπάρξει διένεξη με τον ενοικιαστή για μη καταβολή μισθωμάτων, τότε τα νομικά έξοδα για την αποβολή του τελευταίου από το διαμέρισμα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος για τον ιδιοκτήτη.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα