Έκκληση Ερντογάν για τερματισμό των διαδηλώσεων

Έκκληση για τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ» όπου βρέθηκε κατά την άφιξη του από την περιοδεία του στο Μαγρέμπ .
Περίπου 10.000 οπαδοί του τον υποδέχτηκαν με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών της Ταξίμ.

«Σταθήκαμε δυνατοί, αλλά ποτέ δεν ήμασταν ξεροκέφαλοι ...

Είμαστε μαζί ενωμένοι, είμαστε αδέλφια», είπε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του, οι οποίοι για ώρες έκλεισαν τους δρόμους προς το αεροδρόμιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός άρχισε το διάγγελμά του γύρω στις 2 τα ξημερώματα. «Μερικοί λένε: "Ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός μόνο του 50%', αλλά εμείς έχουμε πει ότι είμαστε υπηρέτες 76 εκατ. πολιτών», τόνισε υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του επανέλαβε ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για υπέρμετρη αστυνομική βία.

Μερικοί από τους συγκεντρωμένους φώναξαν εκείνη τη στιγμή «να πάμε τώρα να τσακίσουμε την πλατεία Ταξίμ».

Ωστόσο, ο Ερντογάν τους προέτρεψε να γυρίσουν ειρηνικά στα σπίτια τους. «Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι, ώριμοι και να επιδείξετε κοινή λογική» είπε, προσθέτοντας: «Ολοι θα φύγουμε από εδώ και θα πάμε στα σπίτια μας».

Τα έργα θα γίνουν, παρά τις διαδηλώσεις

Νωρίτερα, το ήδη τεταμένο κλίμα οξύνθηκε περισσότερο, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε από την Τυνησία όπου ήταν ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά παρά τις διαδηλώσεις.

«Το σχέδιο [ανάπλασης] της Ταξίμ θα κάνεί πιο όμορφη την Κωνσταντινούπολη» είπε.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή που λέγετε Twitter. Εκεί βρίσκει κανείς κάθε είδους ψέμα. Αυτό το πράγμα που λέγεται μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως η Αστυνομία συνέλαβε στη Σμύρνη 25 άτομα και αναζητεί ακόμα 13 για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» και «υποκίνηση σε εχθρότητα και μίσος» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύων - αυτών που χαρακτήρισε προ ημερών ο Ερντογάν «μάστιγα».

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% καταγράφει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει/αποσύρει τα σχέδιά του για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ.

Economist: Δημοκράτης ή Σουλτάνος ο Ερντογάν;

Εν τω μεταξύ τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού καυτηριάζει το περιοδικό Economist, το οποίο τον χαρακτηρίζει «Σουλτάνο».

«Σπασμένα κεφάλια, δακρυγόνα, ‘αύρες’: πρέπει να πρόκειται για το Κάιρο, την Τρίπολη ή κάποια άλλη πρωτεύουσα μιας στυγνής δικτατορίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η Ταχρίρ, αλλά η πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και την επιχειρηματική πρωτεύουσα της δημοκρατικής Τουρκίας. Οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πιο σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πάνω από 900 συνελήφθησαν. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» αναφέρει το βρετανικό περιοδικό.

«Για ορισμένους αναλυτές, οι ταραχές στην Τουρκία παρέχουν νέες αποδείξεις ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Πολλοί Τούρκοι έχουν βρει μια νέα αίσθηση ενότητας που με τον καιρό θα μπορούσε να ενισχύσει μια γνήσια, πλουραλιστική δημοκρατία - αν μόνο ο σουλτάνος τους άκουγε. Πολλά θα κριθούν από το πώς αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ» καταλήγει ο Economist.

Τέσσερις οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, στους τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία, καθώς ένας αστυνομικός που είχε πέσει από γέφυρα στα Aδανα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές, υπέκυψε στα τραύματά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα