Έκλεψαν 50 εκ. ευρώ από την Ε.Ε – Ελληνική «θυγατρική» στο κόλπο

Περίπου 50.000.000 ευρώ φαίνεται να έχει αποκομίσει, από το 2003 έως το 2012, η ελληνική «αντιπροσωπεία» του δικτύου εταιρειών που εξαπατούσε συστηματικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας.

Αυτό είναι, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, το «μερίδιο» της απάτης των εμπλεκόμενων ελληνικών εταιρειών, από τα συνολικά 25 δις ευρώ, που φαίνεται να έχουν «εξαφανιστεί» πανευρωπαϊκά με παρόμοιο

τρόπο, από άλλες δεκάδες εταιρείες-«βιτρίνες» του εξωτερικού, ξεσηκώνοντας σάλο στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε καταγράψει ολόκληρη τη ‘ροή’ περίπου 700.000 ευρώ, τα οποία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων… έφυγαν για Μάλτα, Κύπρο, Ολλανδικές Αντίλες. Έχουν ενδείξεις για παρόμοιες ‘ροές’ συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες τώρα ερευνώνται λεπτομερώς για την εξακρίβωση ολόκληρης της πορείας και κατάληξης τους» υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Αντίστοιχες «εταιρείες» στην Ιταλία είχαν καταφέρει να αποσπάσουν περίπου 400.000.000 ευρώ, με τις ιταλικές αρχές να έχουν κατασχέσει όλα τα χρήματα από τους υπευθύνους της απάτης, και ουσιαστικά να τους καλούν να αποδείξουν ότι είναι αθώοι προκειμένου να τους επιστραφεί κάποιο μέρος τους, ωστόσο στη χώρα μας δεν έχει γίνει καμία κίνηση ανάκτησης των χρημάτων, που απέσπασαν οι Έλληνες «συνάδελφοί» τους.

Οι «βιτρίνες» και οι υπάλληλοι της Ε.Ε

Στο ελληνικό «κομμάτι» της πανευρωπαϊκής υπόθεσης απάτης εμπλέκεται ο 59χρονος Ν.Δ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας I CUBE A.E. και της SPIRIT A.E, ο 53χρονος Δ.Φ καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός υπεύθυνος για διάφορα προγράμματα που συμμετείχε το πανεπιστημιακό ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων POCEMON καιINTREPID.

Ο καθηγητής υπήρξε μέλος του Δ.Σ των εταιρειών I CUBE A.E. και SPIRIT A.E. Αντίστοιχη εμπλοκή έχουν ο 61χρονος Χ.Δ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ANKO A.E και η 44χρονη D.N, Καναδή υπήκοος, υπάλληλος των εταιρειών I CUBEA.E. και SPIRIT A.E..

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας και σχετικής δικογραφίας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει στην κατοχή του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το «δίκτυο» είχε σταθερή προσυνεννόηση με υπάλληλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατείχαν καίριες θέσεις λήψης αποφάσεων-προσβάσεις-γνώση του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δύο από αυτούς είναι ο Λ.Γ και Η.Ι, ανώτεροι υπάλληλοι στη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας» (DG INFSO), διεύθυνση που είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και της επικοινωνίας μέσω της χορήγησης επιχορηγήσεων για την επιλογή προγραμμάτων έρευναν σε αυτόν τον τομέα. Την 1η Ιουλίου 2012 μετονομάστηκε σε DG CONNECT.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, λόγω της θέσης τους είχαν άμεση γνώση των προγραμμάτων και διαδικασιών και παρείχαν «εσωτερικά» και πριν την υποβολή της υποβολής των προτάσεων, έγκαιρη πληροφόρηση στο «δίκτυο». Επίσης, το «δίκτυο» εταιρειών είχε αναπτύξει δυνατότητα επηρεασμού της επιλογής των αξιολογητών-εμπειρογνωμόνων. Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζε συγκριτικό πλεονέκτημα θετικής αξιολόγησης και αυξημένης βαθμολογίας των προτάσεων που υπέβαλε, και «σίγουρης» έγκρισης τους. Για την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήχθη ανάκριση από αρμόδιο Ανακριτή της Βελγικής Δικαιοσύνης, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

OLAF-ΣΔΟΕ-Οικονομική Αστυνομία

Η διερεύνηση της σοβαρής υπόθεσης με τις διεθνείς προεκτάσεις και το έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον ξεκίνησε μετά από αναφορά της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), με την υπ’ αριθ. 18856 από 20/04/10 παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς εξακρίβωση της βασιμότητας, τόσο από νομικής όσο και από ουσιαστικής πλευράς, των σχετικών καταγγελιών της αναφοράς. Η πρώτη έρευνα έγινε από το ΣΔΟΕ, και το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε πέρασε στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τη συνέχιση της έρευνας.

Οι ενδείξεις για τη συστηματική απάτη σε βάρος των κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο του τμήματος Εξωτερικού Ελέγχου της DG INFSO., τα αποτελέσματα του οποίου διαβιβάστηκαν στην OLAF.

Σύμφωνα με αναφορά της OLAF, «η απάτη συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιριών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά καταθέτουν σημαντικό αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονται και δημιουργούν αξιόλογα παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας ‘εικονικές εταιρίες’ (βιτρίνες), οι οποίες εμφανίζουν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων… Ομάδα προσώπων με εξαιρετικές προσβάσεις και γνώση του περιβάλλοντος της έρευνας και των κανόνων επιχορηγήσεων διαθέτει ένα σχεδόν απεριόριστο αριθμό προτάσεων από προγράμματα έρευνας. Η ομάδα αυτή εμπλέκεται σε εταιρείες οι οποίες σχετίζονται μεταξύ τους και μέσω αυτών κατατίθεται μια ποικιλία προτάσεων με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά επιτυχίας».

Η μεθοδολογία της απάτης

Οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., απέκρυπταν τους πραγματικούς όρους υλοποίησης των προγραμμάτων, αφού οι εταιρείες, που εμφανίζονταν ως κατ’ επίφαση δικαιούχοι, συμμετείχαν μερικώς στην εκτέλεση της εργασίας, λαμβάνοντας για λογαριασμό τους μικρό ποσοστό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια, επέστρεφαν το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης, βάσει προϋπάρχουσας συμφωνίας, εν αγνοία φυσικά της Κοινότητας και κατά απόλυτη παρέκκλιση των Συμβάσεων και των Κανονισμών. Αποκλειστικός σκοπός, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, της συμμετοχής των συγκεκριμένων εταίρων στα προγράμματα ήταν η λήψη των ευρωπαϊκών πόρων, ουσιαστικά για λογαριασμό των εμπλεκομένων προσώπων.

Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου για διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα, και την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκαν… 54.595 τραπεζικές κινήσεις, με ύποπτες μεταφορές χρημάτων, σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών που συνδέονται με τους κατηγορουμένους.

Τα email που «καίνε»

Η ευνοϊκή αντιμετώπιση που είχαν διασφαλίσει οι κατηγορούμενοι και το «δίκτυο» των εταιρειών τους, από τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η δυνατότητα επηρεασμού αποφάσεων, σχετικών με την αξιολόγηση και έγκριση των προγραμμάτων αποτυπώνεται καθαρά στην «άνετη» ανταλλαγή μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

Στις 12 Μαρτίου 2007, ο 53χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στέλνει μήνυμα στον Λ.Γ, υπάλληλο της Ε.Ε, με το παρακάτω περιεχόμενο: «Λ……, ελπίζω να είσαι καλά. Στην Ελλάδα όπως ξέρεις τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά και απ’ ότι βλέπω μάλλον θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Εμείς έχουμε μετακινηθεί έξω και δουλεύουμε. Σου στέλνω τρεις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλλουμε στο Point of Care (Σημείο Φροντίδας). Και για τις τρεις υπάρχουν κονσόρτια (πολύ δυνατά πιστεύω) και διαρκώς τις βελτιώνουμε. Θα ήθελα τη γνώμη σου. Χαιρετισμούς στο σπίτι. Δ……….».

Στην σχετική δικογραφία τονίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να έχει υπάρξει τέτοιου είδους επικοινωνία, καθώς η ενέργεια αυτή είναι εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού που πρέπει να διέπει τέτοιες διαδικασίες επιλογής, εις βάρος επίσης της εμπιστευτικότητας που χαρακτηρίζει μια αξιοκρατική διαδικασία, με σκοπό την προσαρμογή των προτάσεών του «δικτύου» κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιλογής τους. Ο υπάλληλος προώθησε το συγκεκριμένο μήνυμα στον άλλα συνάδελφό του Η.Ι.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2007 η 44χρονη Καναδή υπάλληλος δύο εκ των επίμαχων εταιρειών, στέλνει email στον πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας BUSINESS FLOW CONSULTING, η οποία είχε συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα της DG INFSO, με θέμα «Αξιολογητές» και το παρακάτω περιεχόμενο: «Παρακαλώ, υπενθύμισε στους αξιολογητές ‘σου’ να τοποθετήσουν ‘λέξεις κλειδιά’ στη φόρμα εγγραφής τους, διαφορετικά είναι απίθανο να επιλεχθούν». Αυτή η ενέργεια είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το «δίκτυο», εντός ενός ευνοιοκρατικού πλέγματος, σε σχέση με την επιλογή των αξιολογητών. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους και προκειμένου η αξιολόγηση των προτάσεων ανατεθεί σε επιεικείς εμπειρογνώμονες της αρεσκείας τους, είχαν καταρτίσει ονομαστικό κατάλογο αυστηρών και λιγότερο αυστηρών αξιολογητών.

Στις 18 Οκτωβρίου 2006, ο 59χρονος πρόεδρος δύο εκ των «εταιρειών» στέλνει email σε ακαδημαϊκό από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, πρόεδρο του ιταλικού ερευνητικού κέντρου CENTRO VOLTA, με συχνή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα της DG INFSO, μέλος του αντίστοιχου ιταλικού «δικτύου». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Συνημμένη θα βρεις την σχεδόν τελική έκδοση των προγραμμάτων εργασίας για την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 7ο Πρόγραμμα – Πλαίσιο. Συζητάμε ήδη με το Sergio (ιδιοκτήτης εταιρείας κεντρικό πρόσωπο σε ιταλικό δίκτυο) κάποιες ιδέες και ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε κάποια έργα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Σε περίπτωση που νομίζεις ότι έχεις κάποιες ιδέες που μπορούν να εξεταστούν για πιθανές προτάσεις (σε οποιονδήποτε από τους τομείς) παρακαλώ να με ενημερώσεις.»

Το συγκεκριμένο email αποδεικνύει, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ότι το «δίκτυο» κατείχε την σχεδόν τελική έκδοση των προγραμμάτων εργασίας, καθώς επρόκειτο για εμπιστευτικό μη δημοσιοποιημένο πληροφοριακό υλικό, το οποίο τους έδινε αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, ο 53χρονος καθηγητής έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις, η 44χρονη Καναδή υπάλληλος κατέθεσε υπόμνημα παροχής εξηγήσεων μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, υπομνήματα με εξηγήσεις προσκόμισαν δύο ακόμη εμπλεκόμενοι 59 και 61 ετών, πρόεδροι τριών εκ των επίμαχων εταιρειών. Οι εμπλεκόμενοι έχουν κληθεί για απολογία, ενώ δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι σύντομα θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα