Εκλογές ΗΠΑ – Τουρκία: Πώς μπορούν να αλλάξουν τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Εκλογές ΗΠΑ – Τουρκία: Το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών και μια ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης στο Atlantic Council, μιας από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ουάσιγκτον. Ο Γάλλος αναλυτής, που είχε διατελέσει συνεργάτης του Μακρόν, υποστηρίζει πως η Ευρώπη και η Γαλλία

δεν πρέπει να πέσουν θύματα της πολιτικής Ερντογάν και πρέπει να διαφυλάξουν την αστική δημοκρατία.

Αυτό που παρακολουθούμε τις προηγούμενες μέρες είναι μια προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί ως ο ηγέτης του Μουσουλμανικού κόσμου και κατά κάποιο τρόπο ο Πρόεδρος Μακρόν απαντά ως ο ηγέτης του Δυτικού κόσμου, των αξιών και του τρόπου ζωής μας. Πώς βλέπετε αυτή την κόντρα να κλιμακώνει; Θεωρείτε ότι είναι κάτι προσωπικό μεταξύ των δυο ή είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα;

Μπ. Χαντάντ: Έχετε δίκιο. Είναι έντονα πολιτικό και είναι βασική στρατηγική του Ερντογάν να διεκδικήσει την ηγεσία του Μουσουλμανικού κόσμου. Όμως πρέπει να ξέρετε, όταν κοιτάζω την Γαλλία, η χώρα έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό Μουσουλμάνων στην Ευρώπη, με πέντε εκατομμύρια και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους ειρηνικά, τιμώντας τη θρησκεία τους και ταυτόχρονα να σέβονται την ελευθερία του λόγου αλλά και τους κανόνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Γαλλία.

Και δεν είναι αφελείς να πιστέψουν τον Ερντογάν στην προσπάθειά του να παρέμβει στα εσωτερικά της Γαλλίας και της Ευρώπης. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την ανεκτικότητα και το σεβασμό στη θρησκεία και στον πολιτισμό και να πολεμήσουμε τα πιο ακραία στοιχεία που βλέπουμε ότι απειλούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία στη Γαλλία αλλά και αλλού.

Εάν η Τουρκία είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης στη ΝΑ Μεσόγειο, ποιος παίκτης είναι σε θέση να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν και να τον αποτρέψει από την περαιτέρω κλιμάκωση; Μήπως οι ΗΠΑ, το Βερολίνο, η Γαλλία ή κανένας από όλους αυτούς;

Μπ. Χαντάντ: Θεωρώ πως όλοι όσοι αναφέρατε και βέβαια ξεκάθαρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα βασικό ρόλο να παίξουν. Έχουν στενές σχέσεις με όλους τους παίκτες, με την Ελλάδα έχουν διμερείς σχέσεις που έχουν βαθύνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όμως και με την Τουρκία που είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω πως υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης πέρα από έναν συμβιβασμό μέσω διαπραγματεύσεων, όμως αυτή η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έρθει ως αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ισορροπίας ισχύος. Και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δούμε τους Ευρωπαίους να ορθώνουν το ανάστημά τους για την θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδας, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο.

Γι’ αυτό γίνονται όλα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, οι κυρώσεις πρέπει να είναι μια επιλογή, η ναυτική ενίσχυση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για να δείξεις την στήριξη στην Ελλάδα μπορεί να είναι άλλη μια. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που μπορείς να ξεκινήσεις μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν έχεις εξασφαλίσει αυτή την ισορροπία δυνάμεων. Θα σας έλεγα πως, όπως ξέρετε είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, είμαι βέβαιος ότι δεν έχει διαφύγει της προσοχής σας, κι έχουμε δει ενδιαφέρουσες και ξεκάθαρες δηλώσεις από την πλευρά του Δημοκρατικού Υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν, τις τελευταίες εβδομάδες που ζητά από την Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Έκανε επίσης δηλώσεις για την αύξηση του απολυταρχισμού στην Τουρκία, για το θέμα της Αγίας Σοφιάς.

Θα περίμενα μια αλλαγή στον τόνο αντίδρασης από μια πιθανή κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο θα υπάρχει μια επιθυμία για δημιουργική συνεργασία με την Τουρκία. Νομίζω είναι σαφές πως η πολιτική της Ουάσιγκτον θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη απέναντι στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα