Εκπαίδευση σωτηρίας ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Ως μέρος των δράσεων ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη», μέλη της Ορνιθολογικής και του WWF βρίσκονται στην Ανδαλουσία (Ισπανία) με σκοπό την εκπαίδευσή τους ως χειριστές σκύλων των μελλοντικών μονάδων με σκυλιά για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συνοδοί - χειριστές, μαζί με τα σκυλιά τους, θα ταξιδέψουν πίσω στην Ελλάδα,

ώστε να ξεκινήσουν οι περιπολίες για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων στις επικράτειες των τελευταίων αναπαραγόμενων Ασπροπάρηδων στη χώρα.

Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα για να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα που έχουν πέσει θύμα δηλητηρίασης. Ως εκ τούτου, ο στόχος των μονάδων αυτών είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν εκτενέστερων περιοχών απαλλαγμένων από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και να αποτρέψουν τη χρήση της παράνομης αυτής πρακτικής στην ελληνική ύπαιθρο.

Η ανίχνευση των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια δύσκολη αποστολή για τα σκυλιά, συνεπώς για την εκπαίδευση των χειριστών και των σκυλιών τους απαιτείται περισσότερο από ένας μήνας εξάσκησης. Αυτή τη στιγμή, οι μελλοντικοί χειριστές των σκυλιών γνωρίζονται με τους νέους συναδέλφους τους, την Κίκο και την Κούκι (διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού και Μαλινουά). Τις ερχόμενες εβδομάδες, θα προχωρήσουν σε χειρισμό των σκυλιών και σε εκπαίδευση με αληθινά δηλητηριασμένα δολώματα.

Ευχόμαστε στους εκπαιδευόμενους που βρίσκονται στην Ισπανία καλή επιτυχία με τους νέους τους φίλους και ευχόμαστε να σώσουν μελλοντικά πολλά ζώα από τη θανατηφόρα μάστιγα των δηλητηριασμένων δολωμάτων!

Keywords
Τυχαία Θέματα