Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων – Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Έκτακτο δώρο Χριστουγέννων – Μητσοτάκης: Ενίσχυση του πλαισίου στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών με «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και παροχή δώρου Χριστουγέννων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή κατά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την κατάσταση στο πεδίο πολέμου με την πανδημία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υγειονομική κατάσταση της χώρας τονίζοντας ότι διέρχεται την χειρότερη και πιο επικίνδυνη φάση της κρίσης και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν πειθαρχία στα μέτρα αυτοπροστασίας

τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Ιανουάριο όταν και αναμένεται να κυκλοφορήσει το ελπιδοφόρο εμβόλιο. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να σταματήσουν την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας και να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πείσει ότι κρατά αποστάσεις από τον «πολακισμό» και πως αποτελεί δύναμη υπεύθυνης αντιπολίτευσης αν και στο τέλος δεν απέφυγε την διχαστική ρητορική και τα fake news. Με συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, την βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της οικονομίας προσήλθε στο διάλογο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Πάγωμα πλειστηριασμών, δώρο Χριστουγέννων και στο βάθος εμβόλιοΠιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός κλείνοντας την επτάωρη κοινοβουλευτική συζήτηση και απαντώντας σε σχετικά αιτήματα που είχαν καταθέσει οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξήγγειλε νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει:

1. Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο αίτημα υποστήριξε στην συζήτηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ το είχαν ζητήσει και τα υπόλοιπα κόμματα το προηγούμενο διάστημα

2. Έκτακτο επίδομα ευάλωτων νοικοκυριών που θα δοθεί τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Το ύψος του ποσού και η διάμετρος των δικαιούχων θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο Οικονομικών. Σχετική πρόταση είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

3. Παράλληλα, θα τρέξει πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων με λάπτοπ και ταμπλετ, ώστε από τους 40.000 που έχουν διατεθεί σήμερα, να φτάσουν το Φεβρουάριο του 2021 τους 90.000. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει παιδί που να ζητά πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην την έχει, γιατί τότε δημιουργούνται ανισότητες» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τεστ σε μαθητές

4. Στη δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και πρόγραμμα «έξυπνων τεστ» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα, με στόχο να εντοπιστεί το ακριβές φορτίο του ιού στα σχολεία, για να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ορίσουν εκπρόσωπο που θα μετέχει σε διακομματική επιτροπή η οποία θα σχεδιάσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά του covid-19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βαραίνουν πρώτα από όλους την κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα ωστόσο τόνισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι κυρίως η ανταπόκριση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων.

Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση «Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν προς τους πολίτες το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί» και συμπλήρωσε «σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις».

Ποιοι θα πάρουν την οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Η ειδική οικονομική ενίσχυση αφορά στις επαγγελματικές ομάδες, που δεν στηρίχθηκαν επαρκώς στο πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αυτή η ενίσχυση στοχεύει στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, που δεν στηρίχθηκαν επαρκώς, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο ως τώρα. Η κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί της έκτακτης αποζημίωσης των 534 ευρώ, είναι μια από τις σκέψεις που υπάρχουν για τη στήριξη των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας στο διάστημα αυτό.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους δεν αναμένεται κάτι, καθώς αφενός δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας της πανδημίας, αφετέρου, πέρα από τα αναδρομικά των 1,4 δισ. ευρώ, έχει δρομολογηθεί ήδη η καταβολή αναδρομικών 14 μηνών, 350.000.000 ευρώ, σε 190.000 δικαιούχους με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης , για όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια δουλειάς και συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Το πλαίσιο για τη νέα οικονομική ενίσχυση θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες και θα συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή. Όσον αφορά στην αναστολή των πλειστηριασμών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάει πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου, με ειδική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράταση 75 ημερών για τις επιταγές

«Πάγωμα» επιταγών για 75 ημέρες επαναφέρει σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών για όσους πλήττονται από την πανδημία. Η σχετική διάταξη νόμου είναι ήδη έτοιμη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αφορά την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η αναστολή των 75 ημερών αφορά σε ενδιάμεσες προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή. Πρακτικά εάν μια επιταγή λήγει για παράδειγμα στις 20 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί μετά το «πάγωμα» στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και πάλι είτε λόγω αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί δραστική πτώση στο τζίρο τους.

Αναστολή προθεσμιών πληρωμής μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα μπορούν σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου

2. Όσες εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από το 50% στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε όχι.

3. Όσες επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα