Έκτακτο επίδομα Πάσχα – δικαιούχοι: Από τι θα κριθεί η καταβολή, όλες οι πληροφορίες

Δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» το έκτακτο επίδομα Πάσχα και το πότε θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για ένα μεγάλο «αν» και εξήγησε πως το αν θα δοθεί το έκτακτο επίδομα θα

επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου. «Κάθε 10 δολάρια που ανεβαίνει το φυσικό αέριο μας κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε όσους έχουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό που είναι όλοι. Η ανάγκη για το ρεύμα μπορεί να καταβροχθίσει οποιαδήποτε περιθώρια τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να περιμένουμε τι θα συμβεί εκεί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο κ. Σκυλακάκης.

«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα – με μαθηματική βεβαιότητα ότι θα γίνει. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια. Αλλά το ΑΝ το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Από τι θα κριθεί

Απαντώντας, δε, στο ερώτημα αν το έκτακτο επίδομα μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «όχι, δεν είναι «κλειδωμένο». Έχουμε ανάπτυξη το 2021. Όσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά αλλά μας βγάζει το βραχνά των τιμών ενέργειας εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει το αν θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα «είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου. Θα έχουμε το μακροοικονομικό σενάριο το επικαιροποιημένο, το οποίο θα δίνει και την εικόνα τη σημαίνει επίτευξη του προϋπολογισμού και αν με την επίτευξη του στόχου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Αν πάντως “κλειδώσει” το βοήθημα, το σύστημα επιλογής θα θυμίζει τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος Χριστουγέννων, ωστόσο η «βεντάλια» θα πρέπει να ανοίξει περισσότερο. Γι αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα ειδικό αλγόριθμο όπου με βάση αυτόν θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr. Στόχος είναι το επίδομα να πιστωθεί μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, γεγονός που σημαίνει ότι στην επιλογή θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετοί παράγοντες. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν και επισφαλή κάθε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα. Μόλις ολοκληρωθεί ο αλγόριθμος, θα μπουν όλα τα στοιχεία και τότε οι αρμόδιοι θα καταλήξουν στον τελικό αριθμό των δικαιούχων, αλλά και στο τελικό ύψος του επιδόματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο επίδομα δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση θέλει το επίδομα να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το Πάσχα.

Το σύστημα επιδότησης θα συνυπολογίζει εισόδημα, καταθέσεις, οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και τη σύνθεση του νοικοκυριού, προκειμένου να καταλήγει στους δικαιούχους και στο ύψος του επιδόματος. Με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, το επίδομα δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ για κάθε δικαιούχο, ωστόσο και αυτό το ποσό δεν θα είναι ίδιο για όλους. Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών αφορά την προσπάθεια ο αλγόριθμος να είναι έτοιμος μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η επιλογή των δικαιούχων. Σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν πολλαπλά κριτήρια προκειμένου να επιλεγούν μόνο οι πραγματικά ευάλωτοι.

Βασικό ρόλο στην επιλογή θα έχει το ύψος του εισοδήματος

Τα κριτήρια θα είναι στη βάση επιλογής των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών επιδομάτων, χωρίς όμως να είναι το μοναδικό κριτήριο. Αυτό σημαίνει ότι το «ταβάνι» για την επιλογή θα οριστεί στο επίπεδο των 7.500 ευρώ.

Δεν θα αρκεί όμως το ύψος του εισοδήματος, αφού ο αλγόριθμος θα υπολογίζει και το είδος του. Δηλαδή, προτεραιότητα θα έχουν όσοι δεν έχουν δει καμία αύξηση στο εισόδημα τους το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχα βασικό ρόλο θα έχει και αν το εισόδημα αφορά, σύνταξη, μισθό, επίδομα ή προέρχεται από άλλη πηγή η οποία μπορεί να επιφέρει αυξημένα εισοδήματα.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων καθώς θα ελεγχθεί εάν στην κατοχή τους έχουν ακίνητα ή αλλά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Ενδελεχής θα είναι ο έλεγχος και στην κατάσταση των καταθέσεων. Για αυτό το λόγο θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρέχονται από τις τράπεζες, αλλά και οι τόκοι των καταθέσεων οι οποίοι δηλώνονται στη φορολογική δήλωση. Οι αποφάσεις, όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, θα ληφθούν μετά τις 4 Μαρτίου, όταν και θα υπάρχει επίσημη εικόνα για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και την πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι παραμένουν πολλά σενάρια τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε παράμετρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα