Έκθεση – «βόμβα» Βελκουλέσκου: Ζητά μείωση συντάξεων & αφορολόγητου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Επιπλέον μείωση των συντάξεων υπέρ ενός καλύτερου κοινωνικού κράτους, μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των πλουσίων, περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις αγορές προϊόντων, ταχεία επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, πιο «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης και μία νέα ισχυρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η συνταγή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ) για την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν τα στελέχη του Ταμείου – με επικεφαλής την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην τρόικα – το ΔΝΤ συνέταξε την έκθεσή του στο πλαίσιο του άρθρου 4. Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε σε Μνημόνιο που το ΔΝΤ συντάσσει έκθεση για την ελληνική οικονομία χωρίς να προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών αρχών. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που το ίδιο δεν έχει συμφωνημένο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς, στο δημοσιονομικό πεδίο, αν και σημείωσε ότι έγιναν πολλά, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, για να γίνει πιο φιλικό στην ανάπτυξη.

Αναλυτικά το Ταμείο ζητάει τα εξής:

Μικρότερους φορολογικούς συντελεστές αλλά σε διευρυμένη φορολογική βάση. Σύμφωνα με την Ντέλια Βελκουλέσκου αυτή τη στιγμή απαλλάσσονται από τη φορολογία το 50% των μισθωτών και των συνταξιούχων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό είναι περίπου 8%. Στην ουσία το Ταμείο επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου, υποστηρίζοντας ότι η υπερφορολόγηση λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη δηλωμένη εργασία και ενισχύει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Το Ταμείο θεωρεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συστήματος, καθώς ρίχνει το βάρος μόνο στους εργαζόμενους και στις μελλοντικές συντάξεις.

Εφαρμογή των διατάξεων για την είσπραξη φόρων και οφειλών, βάζοντας βέτο σε νέες ρυθμίσεις οφειλών γενικής εφαρμογής.

Νέες παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Όσον αφορά στα εργασιακά, αν και παραδέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι σήκωσαν το βάρος της προσαρμογής και αναγνώρισε ότι δικαιολογημένα αντιστέκονται σε νέες αλλαγές, υπέδειξε την ανάγκη νέων παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Ταχεία επίλυση των «κόκκινων δανείων». Αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε αδύναμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία χωρίς να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, ζήτησε πιο ενεργές πολιτικές. Όσον αφορά στα capital controls πρότεινε έναν οδικό χάρτη με προαπαιτούμενα για την άρση τους.

Στα συμπεράσματά του το ΔΝΤ καταλήγει: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και χρειάζονται πιο τολμηρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σημαντικών προκλήσεων. Αναμφίβολα, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Όμως, τα σημαντικά επιτεύγματα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στο κλείσιμο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν στοιχίσει πολύ στην κοινωνία και έχουν δοκιμάσει τις αντοχές της. Η πρόσφατη ανθρωπιστική πρόκληση από τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει το βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτό απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αν και η Ευρώπη έχει ήδη επιδείξει την υποστήριξη προς την Ελλάδα παρέχοντάς την τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους παραμένει ουσιαστικής σημασίας. Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να σημειώσει σταθερή αλλά αποφασιστική πρόοδο στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων προκλήσεων της».

Το άρθρο Έκθεση – «βόμβα» Βελκουλέσκου: Ζητά μείωση συντάξεων & αφορολόγητου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα