Έκθεση-φωτιά του Stratfor: To 2016 έτος αναταραχών στην Ελλάδα με πιθανή πτώση της κυβέρνησης

Οι «μαύρες» προβλέψεις περιέχονται σε έκθεση του Stratfor για το νέο έτος.

Στην ετήσια έκθεσή του, το think tank διεθνούς κύρους, κάνει προβλέψεις για όλη την Ευρώπη, κάνοντας ειδική μνεία και στην Ελλάδα. Υπό τον τίτλο «τα προβλήματα παραμένουν για την Αθήνα» το Stratfor αναλύει την κατάσταση. Οπως αναφέρει, στην Ελλάδα, η

κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή».

Σημειώνει πως η ελληνική οικονομία έχει άλλο ένα έτος όπου θα σημειώσει «αμελητέα ανάπτυξη» και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Αυτό θα οδηγήσει σε διαρκείς διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη διοίκηση να επιβραδύνει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης» λέει το Ινστιτούτο. Και σημειώνει:
«Η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή ο Τσίπρας ηγείται μιας ισχνής κοινοβουλευτικά, πλειοψηφίας».

Ωστόσο, σημειώνει το Stratfor, το ελληνικό κατεστημένο θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, έτσι ώστε ακόμη και αν πέσει η κυβέρνηση, να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή κυβέρνηση συνασπισμού που θα μπορεί να περνά νομοθετήματα.

Σύμφωνα με το Stratfor για το 2016, η κύρια απειλή στην Ελλάδα θα είναι η κοινωνική αναταραχή, όχι η αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο σημειώνει ότι φαίνεται απίθανη μια επανάληψη της κρίσης του 2015, διότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικά χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι μικρότερη από ό,τι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση στην Ελλάδα θα κάνει κάθε αναθεώρηση του προγράμματος να έχει ένταση έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσουν μέχρι το τέλος του 2016» υπογραμμίζει το Stratfor.

Σημειώνει ακόμη ότι δεν περιμένει Grexit εντός του 2016, αλλά εκτιμά ότι τα ελληνικά προβλήματα απέχουν πόρρω από το να επιλυθούν.

Η αυξημένη αντίσταση σε μεταρρυθμίσεις, αρχικά μεταξύ της κοινής γνώμης, αλλά που στη συνέχεια παρατηρούνται και στη σφαίρα της πολιτικής, επίσης, βάζουν την Ελλάδα σε τροχιά αναπόφευκτης σύγκρουσης με τους πιστωτές της».

Keywords
Τυχαία Θέματα