Ελαιοπαραγωγοί Χαλκιδικής κινητοποιήσεις: Βοηθήστε για να μη κατέβουμε στους δρόμους

Επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία επισημαίνονται και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής, επέδωσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για σήμερα, για τα ζητήματα της ακαρπίας και της έλλειψης παραγωγής ελαιόλαδου. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων σε πανελλαδικό επίπεδο και μεταξύ των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών συμπεριλαμβάνονται

η αναπλήρωση του εισοδήματός τους με 200 ευρώ ανά στρέμμα, η μείωση του κόστους παραγωγής, η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών, η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, η στελέχωση των υπηρεσιών και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των χωραφιών τους.

Οι επικεφαλής των αγροτικών συνεταιρισμών στη σημερινή κινητοποίηση, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό και σημείωσαν ότι στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα επανεξετάσουν τα δεδομένα που θα έχουν μπροστά τους και δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, βγάζοντας τα γεωργικά τους οχήματα στους δρόμους. «Η ακαρπία ανά περιοχή στο νομό μας κυμαίνεται από 80% έως 100%, ενώ η καλλιέργεια δεν είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβιών, Θανάσης Χαλάτης, επικεφαλής της ομάδας παραγωγών και εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»

«Ζητάμε από το κράτος όχι μόνο λεφτά, αλλά και μια επιστημονική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας Χρήστος Τσιπέλης, ενώ ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι η φετινή παραγωγή χάθηκε ολοσχερώς και πρόσθεσε: «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και κινδυνεύουμε εμείς οι αγρότες στο νομό Χαλκιδικής να μείνουμε χωρίς δουλειά». «Με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα, από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι, καθίσταται σαφές ότι όχι μόνο δεν θα βγάλουμε τα έξοδά μας, αλλά θα βρεθούμε και χρεωμένοι εμείς οι παραγωγοί», ανέφεραν, σημειώνοντας ότι παρότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων, θα το πράξουν εάν κριθεί αναγκαίο αφού, όπως είπαν, δεν έχουν άλλον τρόπο άσκησης πίεσης.

Στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες. Κατά μέσο όρο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν πάνω από 150 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%–55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους.

Η επιστολή διαμαρτυρίας των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, σημειώνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι και θεωρείται η πιο εντατική και κοστοβόρα σε πανελλαδικό επίπεδο. «Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος, το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80% έως και 100%», τονίζουν και προσθέτουν : «αντιλαμβάνεστε, σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε». Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη «δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την Ελαιοκαλλιέργεια Πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο την επιτραπέζια ελιά Π.Ο.Π Χαλκιδικής». Υπενθυμίζεται δε ότι το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν.

«Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας θέτει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να αγγίξει τα 200.000.000 €, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί (εκτιμούμε άνω του 1.000.000.000 €). Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής μας», επισημαίνεται στην επιστολή.

Τα ερωτήματα των ελαιοπαραγωγών

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής καταθέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως ποια είναι η στρατηγική και ο εθνικός σχεδιασμός για τον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού Ταμείου 2024 της ΕΕ η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά για να στηρίξει αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια και αν υπάρχει πρόθεση ένταξης κανονισμού με ειδικές διατάξεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας. «ΕΛΙΑ σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ», τονίζουν, κλείνοντας την επιστολή τους, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής, προσθέτοντας: «εμείς οι αγρότες της Χαλκιδικής θέλουμε να είμαστε πάντα δυνατοί, να δουλεύουμε και να παράγουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελαιοπαραγωγοί Χαλκιδικής, Βοηθήστε,elaioparagogoi chalkidikis, voithiste