ΕΛ.ΑΣ., η… ασυνεννοησία σου!

-Με την πολιτεία σε ρόλο απλού θεατή, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ οι δικαστικές αρχές μιλούν για προσαγωγές χωρίς… στοιχεία.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Από το 2008 και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μέχρι και σήμερα που συμπληρώνουμε δύο χρόνια μνημονίων και σκληρής λιτότητας, τα επεισόδια που «συνοδεύουν» κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αγριότητα. Μέσα σε αυτήν την ταραγμένη τετραετία η πρωτεύουσα έγινε τρεις φορές

παρανάλωμα του πυρός, ενώ μέσα σε δύο χρόνια 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και οι «μπαχαλάκηδες» δρουν κάθε φορά ανενόχλητοι, με την πολιτική ηγεσία, την αστυνομία και τον νομικό κόσμο απλά να τους καταγγέλλουν.

Είναι πολλές οι απαντήσεις για το ερώτημα «ποιοί είναι οι γνωστοί-άγνωστοι, ποιοί τους γνωρίζουν και ποιοί τους χρησιμοποιούν;». Όλες, όμως, βασίζονται σε ενδείξεις ή σε σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τα αριστερά κόμματα -πλην του ΚΚΕ- ότι τους περιθάλπει, η Αριστερά σύσσωμη κατηγορεί την αστυνομία ότι τους «βγάζει» σε εντεταλμένη υπηρεσία και η αστυνομία απαντά επιδεικνύοντας τον αριθμό των συλλήψεων, διαμαρτυρόμενη για την επιείκεια των νόμων…

Η απροθυμία της πολιτείας «εφαλτήριο» των προβοκατόρων…

Η αποστροφή αυτή προέρχεται από τους κόλπους της ίδιας της Αστυνομίας. Μιλώντας στην «Αττική», ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος επισημαίνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «και σε μένα κάνει αλγεινή εντύπωση, όταν παρεισφρέουν μερικοί βάνδαλοι σε μια πορεία, να… φυσουνίζουμε όλο το σώμα των διαδηλωτών. Είναι ολοφάνερο ότι η τακτική αυτή δεν συμμετέχει θετικά στη διασφάλιση μιας ειρηνικής διαδήλωσης. Αλλά μην τα χρεώνουμε όλα στην αστυνομία. Υπάρχει απροθυμία των εμπλεκομένων: απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας να δώσει σαφείς εντολές, απροθυμία των διοργανωτών να περιφρουρήσουν τις διαδηλώσεις, απροθυμία όλων των εμπλεκομένων να λυθεί το πρόβλημα. Δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία, αλλά προβοκάτορες υπάρχουν και λειτουργούν, ενώ όταν είναι μεγάλες και κορυφαίες οι διαδηλώσεις, πάντα χάνουν αυτοί που διαδηλώνουν».

Άλλοι σπάνε, άλλοι πληρώνουν

Τα τελευταία 4 χρόνια οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στο κέντρο της Αθήνας είναι ανυπολόγιστες. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τους τρεις νεκρούς της Marfin και τον άτυχο οικοδόμο, που υπέστη έμφραγμα από τα χημικά, αλλά και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, που έχασε την ακοή του από έκρηξη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης. Μόνο στην τελευταία συγκέντρωση κατά της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς 175 επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, με συνολικό κόστος αποκατάστασης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια μέρα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 9 διατηρητέα κτίρια-κοσμήματα στην Αθήνα.

Από το καλοκαίρι ακόμη και μετά τις διαδηλώσεις της 29ης Ιουνίου, όταν στη Βουλή ψηφιζόταν

Keywords
Τυχαία Θέματα