Έλεγχοι για κορονοϊό: Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ – Δεν προσέχουν οι Έλληνες

Έλεγχοι για κορονοϊό: Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα αναφορικά με τον αν οι πολίτες εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, σύμφωνα με όσα ανέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο του Alpha και πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 10 – 13 Ιουλίου. Οι πολίτες παραδέχονται οι ίδιοι ότι χαλάρωσαν όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις ασφαλείας και γενικά όσα πρέπει να τηρούνται, καθώς σε

ερώτηση αν προσέχουν, το 47,1% απαντά “ναι όπως και πριν”, το 41,6% “ναι, αλλά λιγότερο από πριν” και το 10,9% “όχι πλέον”.

Επιπλέον, το 57,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν κάνει κάτι όταν διαπιστώσει παραβίαση των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό και μόλις ένας στους τρεις (34,5% για την ακρίβεια) διαμαρτύρεται στον υπεύθυνο. Ελάχιστοι (2,4%) είναι εκείνοι που επιλέγουν την οδό της επίσημης καταγγελίας. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι από τους μισούς προσέχουν όσο και πριν, σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ανοίξει ο τουρισμός και τα εισαγόμενα, αλλά και εγχώρια κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα, τα 9 είναι εισαγόμενα

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι 27, συνολικά ανέρχονται σε 3.910 από την αρχή της πανδημίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Τα 27 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα, αναλυτικά κατανέμονται ως εξής: 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 5 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 5 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου.

Οι νεκροί παραμένουν 193, αφού δεν έχει καταγραφεί κανείς νέος θάνατος τα τελευταία 24ωρα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 13.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες. 1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν του επιστήμονες

Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τα λεγόμενα “ορφανά” κρούσματα για τα οποία δεν γνωρίζουν πως κόλλησαν την νόσο. Επίσης έντονη ανησυχία υπάρχει για τους επισκέπτες που έρχονται από χώρες που ήταν είχαν πληγεί σημαντικά από τον Κορονοϊό, όπως την Μεγάλη Βρετανία όπου ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις στην χώρα μας.

Ένας ακόμη παράγοντας που εξετάζεται είναι η αύξηση των κρουσμάτων στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Από 27 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 8 ήταν στην Αττική και τα 5 στην Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αυξάνονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούν οι Κινητές Ομάδες στην περιφέρεια.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Αν η μάσκα χρησιμοποιηθεί συστηματικά θα περιορίσει τον ιό Στους δρόμους ΕΛ.ΑΣ και ελεγκτικοί μηχανισμοί

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ και οι κλειστοί χώροι εστίασης καθώς έχει παρατηρηθεί πως ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία είναι περισσότεροι απ’ ότι προβλέπεται, ενώ δεν φορούν όλοι μάσκες που είναι υποχρεωτικό. Η εικόνα είναι χειρότερη στις συγκοινωνίες με προορισμό τις παραθαλάσσιες περιοχές και γι’ αυτό τον λόγο τους ελέγχους αναμένεται να αναλάβει η αστυνομία που ήδη παίρνει μέρος στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων.

Προβληματισμός υπάρχει και για τους κλειστούς χώρους εστίασης, με τους περισσότερους εργαζόμενους να ακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες τους κανόνες προστασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να πράττουν το ίδιο ορισμένοι συνάδελφοί τους αλλά και πελάτες.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ωστόσο δεν προκρίθηκε η άποψη την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλα τα καταστήματα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα δραματοποιούσε την κατάσταση και θα αποθάρρυνε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά που προσπαθεί να συνέλθει και να μετριάσει τις σημαντικές απώλειες που είχε από την πανδημία.

“Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους στους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός όπως και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Στο τραπέζι η επιστροφή ενημέρωσης από Τσιόδρα

Οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνουν την επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως επίσης και των τηλεοπτικών σποτ που έπαιζαν την περίοδο της καραντίνας. Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει συνεχώς πως ο “κορονοϊός είναι εδώ” γι’ αυτό τον λόγο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. “Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00 όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική” δήλωσε στο Star ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα στα αστικά κέντρα
Keywords
Τυχαία Θέματα