Ελικόπτερα διάσωσης στην Ελλάδα: Προβληματισμός στην Πολεμική Αεροπορία

Με την μανία της κακοκαιρίας Daniel που ισοπέδωσε πόλεις και χωριά να υποχωρεί, Πυροσβεστική και στρατός συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των κατοίκων. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κόβουν την ανάσα. Το καλάθι του σούπερ πούμα προσγειώνεται στην ταράτσα στον Παλαμά Καρδίτσας. Ανεβάζει ηλικιωμένους και μητέρες με μικρά παιδιά. Οι νεαρές γυναίκες φιλούν τα χέρια των διασωστών τους από ευγνωμοσύνη. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού απεγκλωβίζει ακόμη 5 άτομα από τον βυθισμένο στα λασπόνερα Παλαμά.  Στο

Βλοχό, διασώστες μεταφέρουν τραυματία με φορείο μέσα στο σινούκ. Ηλικιωμένοι κάτοικοι περπατούν με δυσκολία μέχρι το ελικόπτερο. Με λιγοστά υπάρχοντα στα χέρια, άνδρες και γυναίκες που εγκλωβίστηκαν, περιμένουν με υπομονή να επιβιβαστούν στο διασωστικό αεροσκάφος.

Το ένα μετά το άλλο, ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων προσγειώνονται στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας και αποβιβάζουν κόσμο. Άνθρωποι εξουθενωμένοι με δάκρυα στα μάτια, μεταφέρονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου πληρώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γιατροί και νοσηλευτές τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία, μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Λάρισας.  Την ίδια ώρα, 8μελής ειδική ομάδα του λιμενικού από τον Πειραιά επιχειρεί μέσα στον πλημμυρισμένο Παλαμά Καρδίτσας. Ψάχνει εγκλωβισμένους και διανέμει νερά και είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που δεν κινδυνεύουν.

Σπουδαία η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων

Στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, με βάρκες και αμφίβια μέσα χτένιζαν σπιθαμή προς σπιθαμή τα πλημμυρισμένα χωριά, Παλαμά, Βλοχό, Μεταμόρφωση, Μεγάλα Καλύβια όλη τη νύχτα, με φακούς και ειδικές διόπτρες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων. Αδιάκοπες προσπάθειες και από τα πληρώματα της ΕΜΑΚ. Ο ήχος της σφυρίχτρας, ανατριχιαστικός μέσα στο σκοτάδι… Μεταξύ Ιτέας και Παλαμά, με συντονισμένες κινήσεις, η ανθρώπινη αλυσίδα φορτώνει τα είδη πρώτης ανάγκης στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη μέσα στα αποκλεισμένα χωριά.

Με μόλις δύο ελικόπτερα στις διασώσεις η Πολεμική Αεροπορία

Αυτό ωστόσο που αναρωτήθηκαν πολλοί, είναι γιατί τα ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθυστέρησαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από αέρος στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας. Αεροπορικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι «αυτή τη στιγμή η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής μόνο 4 Super Puma ελικόπτερα, από τα συνολικά 12 ελικόπτερα που διαθέτει η 348 Μοίρα Tακτικής Αναγνώρισης, στις αεροπορικές μας βάσεις στη Λήμνο, στη Ρόδο, στη Χίο και στην Ελευσίνα. Από αυτά τέσσερα, μόνο τα δύο έχουν διαθέσιμες ώρες πτήσης, ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Αυτά τα δύο διαθέσιμα λοιπόν, έσπευσαν στις περιοχές που χτυπήθηκαν στο πέρασμα της κακοκαιρίας για να συνδράμουν».

Oι ίδιες πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «σε αυτά τα τέσσερα ελικόπτερα που μπορούν να επιχειρήσουν κατάσταση απομένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι να μπουν σε συντήρηση».

Tι συνέβη όμως και μόνο δύο ελικόπτερα σήκωσαν μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων μέχρι να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στα Chinook της Αεροπορίας Στρατού να πλησιάσουν στις πληγείσες περιοχές;

Στη Πολεμική Αεροπορία υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς από τα ελικόπτερα Super Puma, που διαθέτει η 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης και μετρούν ήδη 25 χρόνια ζωής, πετάει πολύ περιορισμένος αριθμός, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Παράλληλα βρίσκονται σε ετοιμότητα και τα ακόμα πιο γερασμένα Agusta Bell 205 στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Άραξο, στη Καλαμάτα και στο Βόλο, τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν μόνο την ημέρα. Συνεπώς, Super Puma και Agusta Bell 205 αναλαμβάνουν όλο το βάρος επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στις περιοχές ελληνικής ευθύνης.

Απουσία σύμβασης

Το πρόβλημα είναι η απουσία σύμβασης για την εν συνεχεία υποστήριξη των Super Puma, η σύμβαση της οποίας έχει παγώσει από το 2023 λόγω δικαστικών προβλημάτων με την ανάδοχο εταιρεία. Και να υπήρχε όμως, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι η Πολεμική Αεροπορία να παραλάβει τα ανταλλακτικά. Από τον περασμένο Απρίλιο η ανανέωση του στόλου των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ΣΑΓΕ. Μετά από διαβούλευση και εξέταση του θέματος, αποφασίστηκε ότι ο εκσυγχρονισμός των Super Puma είναι ακριβότερος σε σχέση με την προμήθεια νέων και συμφωνήθηκε η αγορά 14 νέων ελικοπτέρων υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων για τις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τέσσερα ή πέντε από αυτά προορίζονται και για αποστολές SAR.

Η ΠΑ θα εξετάσει και θα αποφασίσει μεταξύ τριών διαφορετικών τύπων ελικοπτέρων:

Α. Τα αμερικανικά Black Hawk «Μ» με επιπλέον ΚΙΤ για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Β. Τα ιταλικά Leonardo AW 139Μ

Γ. Τα AirBus 145Μ

Η απόφαση για το νέο τύπο ελικοπτέρου που θα ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία, αναμένεται να ληφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού η αρμόδια υπηρεσία μελετήσει τις τρεις προτάσεις. Στη περίπτωση που η Πολεμική Αεροπορία επιλέξει το ελικόπτερο Black Hawk, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της LOR που ήδη απέστειλε η Αθήνα στις ΗΠΑ για 24+11 ελικόπτερα τέτοιου τύπου (για Αεροπορία Στρατού και ΔΕΠ) και να προστεθούν τα επιπλέον 14 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Πολεμική Αεροπορία ακόμα δεν έχει καταθέσει κάποια πρόταση στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εξετάζει τα πακέτα με τις προσφορές των κατασκευαστριών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn.gr το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξει στις προδιαγραφές των ελικοπτέρων που καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα ακολουθήσει νέο για την τελική απόφαση και εισήγηση.

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ο κύριος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε δημοσίως την υλοποίηση του στόχου των αεροδιακομιδών «στην ηπειρωτική Ελλάδα, με δημιουργία 6 βάσεων ελικοπτέρων με 6 μικρά και ευέλικτα ελικόπτερα, που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Θα κάνουν διασώσεις όχι μόνο στο βουνό, αλλά σε χωριά ή σε ατύχημα στην Εθνική Οδό». Το πλάνο αφορούσε μίσθωση υπηρεσίας του εξωτερικού (στα πρότυπα αυτών που γίνονται για την πυρόσβεση). Τώρα καταλήγουμε στην τελική υπουργική απόφαση. Σε 6 μήνες θα λειτουργεί η υπηρεσία που θα δίνει πρόσθετη πρόσβαση. Δηλαδή, στο τέλος του 2023. Ατυχώς ο Daniel ήλθε νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελικόπτερα, Ελλάδα, Προβληματισμός, Πολεμική Αεροπορία,elikoptera, ellada, provlimatismos, polemiki aeroporia