Ελληνική πρεσβεία Κίεβο: Ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι σήμερα στο Κίεβο, η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Ρέιτσελ Ομάμο. Επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο ως επιτετραμμένος τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική πλέον πόλη της Μαριούπολης, γνωστοποίησε ακόμα ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, έστειλε

το μήνυμα πως η Ελλάδα μέσω της πρεσβείας της στο Κίεβο και του προξενείου στην Οδησσό, βρίσκεται δίπλα στην ομογένεια, αλλά και δίπλα στον ουκρανικό λαό.

Σχετική ανάρτηση έκανε και και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Δείτε την ανάρτηση:

Η Ελληνική σημαία στην πρεσβεια μας στο Κίεβο, ξανά στον ιστό της, ύστερα από 70+ μέρες. #UkraineRussianWar @NikosDendias @GreeceMFA pic.twitter.com/KhZnZqSKIG

— George E. Sideris (Γιώργος Ε. Σιδέρης) (@GESideris) May 9, 2022

Ποιος είναι ο Μανώλης Άνδρουλάκης

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ως Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη, κατά την ρωσική εισβολή και την πολιορκία της Μαριούπολης τις πρώτες ημέρες του πολέμου στάθηκε δίπλα στους ομογενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα, βοήθησε τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα και συντόνισε τις προσπάθειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την ασφαλή μεταφορά όσων επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης της Ε.Ε. που είχε μείνει στην Μαριούπολη. Επί δύο εβδομάδες ήταν εγκλωβισμένος στο καταφύγιο του ΟΑΣΕ, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη. Με λιγοστό φαγητό, χωρίς καθαρό αέρα και τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, ενώ οι επικοινωνίες γινόντουσαν με το υπουργείο Εξωτερικών και την οικογένεια του μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, όποτε το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Μαζί του ήταν οι λίγοι Ουκρανοί διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΑΣΕ

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του καθώς και του προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και και ολοκληρώθηκε με επιτυχία όταν πέρασαν όλοι ασφαλείς τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Είναι άριστος γνώστης της Ρωσικής κουλτούρας, καθώς μιλάει άπταιστα την γλώσσα όπως και τα ουκρανικά, γεγονός που τον βοήθησε να εγκλιματιστεί γρήγορα και να έρθει άμεσα σε επαφή με τους ομογενείς στην Μαριούπολη που φτάνουν τους 10.000 κατοίκους, αλλά και να πληροφορείται απευθείας για τα όσα συνέβαιναν εντός και εκτός Ουκρανίας. Η σχέση του με μία ακόμη χώρα που συνορεύει με την Ρωσία τον έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του, καθώς η σύζυγός του κατάγεται από το Καζακστάν και ήταν και από πρώτα κράτη που υπηρέτησε ως διπλωμάτης.

Από την ηρεμία της Ατλάντας των ΗΠΑ που ήταν πρόξενος επέλεξε να μεταφερθεί στην ζώνη του πυρός. Αλλωστε κανείς άλλος διπλωμάτης δεν έχει τις γνώσεις του και την εμπειρία του, κάτι που αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από χρήσιμες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Ωστόσο δεν ξεχνάει τον τόπο καταγωγής του την Κω και από την εμπόλεμη περιοχή μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγοντας να προκαλέσει οποιοδήποτε πανικό, αν και οι ρωσικές βόμβες δονούσαν την πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική, Κίεβο, Ανοίγει,elliniki, kievo, anoigei