Ελληνικό χρέος 2020: Βελτιώνεται η βιωσιμότητα, λέει η Κομισιόν

Ελληνικό χρέος 2020: Βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, παραθέτοντας δύο σενάρια για την εξέλιξη του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας. Αρχικά η Κομισιόν υπογράμμισε το γεγονός πως Ελλάδα βγήκε στην αγορά κρατικών ομολόγων εκδίδοντας τον Ιανουάριο του 2020 ένα δεκαπενταετές ομόλογο

ύψους 2,5 δισ. ευρώ. «Ήταν η πρώτη φορά μετά την κρίση που η Ελλάδα εξέδωσε ομολογιακό δάνειο με τόσο μακρά λήξη σε ανοικτή δημοπρασία και επίσης η πρώτη φορά που εξέδωσε ομολογιακό δάνειο που λήγει μετά το τέλος της περιόδου που καταλαμβάνει την χαριστική περίοδο των Ευρωπαϊκών Διευκολύνσεων Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή μετά το 2032. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο ανατροπής και σε αυτόν τον ορίζοντα», σημειώνεται στην έκθεση.

Στο σημείο αυτό η Επιτροπή αναφέρει πως με βάση τη στρατηγική χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους ενδέχεται να αναμένονται περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων εφέτος, οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν «περαιτέρω πρόωρες αποπληρωμές οφειλών του Δημόσιου». Κατά την έκθεση, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν περαιτέρω, το spread έφθασε στα επίπεδα των 140 μονάδων βάσης στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βελτιώθηκε περαιτέρω.

Ελληνικό χρέος 2020: Τα δύο σενάρια

«Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό ταμείο μαξιλάρι, με τα ταμειακά αποθεματικά του κράτους να εκτιμώνται σε περίπου 23,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, επαρκή για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για περισσότερο από δύο χρόνια εάν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς αποτελέσματος», αναφέρει η έκθεση.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως υπό τον πρίσμα των ανωτέρω εξελίξεων έχει ήδη προχωρήσει σε επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, αποσαφηνίζει πως μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση του πλαισίου των παραδοχών στις οποίες βασίζεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ήτοι το Μάιο. Για την υφιστάμενη επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας η Κομισιόν αναφέρει πως περιλαμβάνει δύο σενάρια:

Στο πρώτο σενάριο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος φτάνουν στο 13,5% περίπου το 2060, ενώ το χρέος παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2040. Στο δεύτερο σενάριο -δείχνει τον πρόσθετο αντίκτυπο από μια μείωση των επιτοκίων – οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κοντά στο 12% έως το 2060, ενώ το επίπεδο του χρέους σε αυτό το σενάριο παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2039.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνικό, 2020, Βελτιώνεται, Κομισιόν,elliniko, 2020, veltionetai, komision