Ελληνοτουρκικά: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Καταγράψαμε τις διαφωνίες μας και έθεσα όλα τα ζητήματα για τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «ανοικτή» την συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τόνισε όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στην τουρκική πλευρά, αλλά παραμένει πάντα επιφυλακτική, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφηκε διάθεση να μην κλιμακωθεί και άλλο η ένταση. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός

έθεσε το θέμα της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε παράνομη και πως λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Επίσης, έθεσε το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε: «Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στην συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν». Tη Δευτέρα η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής, που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

από τον Γιώργο Αυτιά

Οι παρόντες

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Να σέβονται τα δικαιώματά μας»

Την ευθύνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να σέβονται και να ενεργούν με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων, επισήμανε πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Peter Stano

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας και ότι το απέδειξε έμπρακτα: Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα