Ελληνοτουρκικά νέα: Ενοχλήθηκαν από την… παρέλαση τα τουρκικά ΜΜΕ

Για… λάδι στη φωτιά παρά την “οπισθοχώρηση” της Τουρκίας στο πεδίο των εντάσεων κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας τις στρατιωτικές παρελάσεις σε νησιά του Αιγαίου, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «αποστρατικοποιημένου καθεστώτος». Τα γειτονικά δημοσιεύματα κατηγόρησαν για μία ακόμη φορά την Ελλάδα, για υποτιθέμενες παραβιάσεις Διεθνών Συνθηκών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ακούστηκαν από δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου A Haber, που χαρακτήρισαν

«πρόκληση» την παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Σάμο. «Η Ελλάδα παρά τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας, για μία ακόμη φορά έκανε βήμα που θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο. Στο νησί Σάμος που σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, οργάνωσε στρατιωτική παρέλαση (…) Η τελευταία πρόκληση έγινε στο νησί Σάμος. Μονάδες ειδικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν στο νησί έκαναν στρατιωτική παρέλαση» σχολίασε.

Βολές κατά Στεφανή

Οι βολές στράφηκαν και κατά του πρώην υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή, επειδή σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως: «τα ελληνικά άρματα μάχης υπερέχουν των τουρκικών ειδικά στον Έβρο, μοναδικό σημείο χερσαίο συνόρων». «Ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, υποστήριξε πως τα ελληνικά άρματα μάχης μπορούν να χτυπήσουν τα τουρκικά άρματα από 6 χιλιόμετρα απόσταση. Παραβίασε το διεθνές δίκαιο και απείλησε την Άγκυρα. Οι προκλήσεις της Ελλάδας προς την Τουρκία, ακολουθούν η μία την άλλη» σχολίασε η δημοσιογράφος, παρουσιάζοντας σχετικό ρεπορτάζ.

Δυτική Σάμος: Βίντεο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- Η ιστορία του νησιού σε 6 λεπτά

Η συμβολή της Σάμου στον αγώνα για την ελευθερία αποτυπώνεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.   Στο διάρκειας 6:30 λεπτών αφιέρωμα που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Δυτικής Σάμου, με αφορμή τον εορτασμό της επανάστασης του 1821 στο νησί, η ιστορία, ο πολιτισμός, η φυσική ομορφιά, η αρχιτεκτονική, η κοινωνία και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του τόπου μετουσιώνονται σε πλάνα που «κόβουν την ανάσα». Δένουν το χθες με το σήμερα και δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική επανάσταση.

Στο βίντεο, στο οποίο μετέχουν μάλιστα εθελοντικά δημότες, παρουσιάζονται εντυπωσιακές λήψεις του νησιού από ψηλά, στιγμές από την κοινωνική ζωή του τόπου, έθιμα, λαογραφικά στοιχεία, τέχνες, παραδοσιακοί χοροί καθώς και αναπαραστάσεις που παραπέμπουν στην Επανάσταση και στον ρόλο του νησιού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.

Η Επανάσταση στη Σάμο

Η Σάμος κήρυξε την επανάσταση το βράδυ της 17 Απριλίου 1821 υπό τον οπλαρχηγό Κωνσταντή Λαχανά. Η σημαία της επανάστασης έφερε ως σύμβολο την γλαύκα και τις λέξεις «Ελευθερία ή θάνατος». Στη συνέχεια τη διοίκηση της επανάστασης στο νησί ανέλαβε ο Λυκούργος Λογοθέτης. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 η Σάμος διατήρησε τοπική διοίκηση που έφερε την ονομασία Στρατοπολιτικόν Σύστημα Σάμου. Το νησί προστατεύτηκε επιτυχώς από τον ελληνικό στόλο μετά τις νίκες του στη Ναυμαχία της Σάμου και τη Ναυμαχία του Γέροντα. Αν και δεν καταλήφθηκε από τον τουρκικό στόλο δεν εντάχθηκε στο νεοσύστατο Βασίλειο της Ελλάδας. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου του 1912.

«Αναγκαία η συνεχής επαγρύπνηση κάθε κράτους για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών κεκτημένων»

Το μήνυμα του για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, εξέφρασε μιλώντας στο skai.gr o Δήμαρχος της Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης τονίζοντας ότι η Επανάσταση του 1821 απέδειξε πως η ψυχική δύναμη των Ελλήνων, η γενναιότητά τους και η ανδρεία τους έγιναν τα πιο ισχυρά όπλα σε ένα αγώνα άνισο για την απόκτηση της ελευθερίας τους και επισημαίνοντας πως τα γεγονότα των ημερών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς μας επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία η συνεχής επαγρύπνηση κάθε κράτους για τη διαφύλαξη της εδαφικής του ακεραιότητας και των δημοκρατικών του κεκτημένων.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, η 25η Μαρτίου είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές και εθνικές εορτές για τους Έλληνες και τη πατρίδα μας. Μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας, τιμούμε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα παγκοσμίως, την εθνεγερσία του 1821.

«Οφείλουμε να τιμούμε και να ευγνωμονούμε τους προγόνους μας , τους ήρωες της Ελλάδας μας, που με τη παλικαριά τους διδάσκουν έως σήμερα τις αξίες της δημοκρατίας και του πατριωτισμού» υπογράμμισε ο κος Λυμπέρης προτρέποντας να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές και να ευχηθούμε να έχουμε ομόνοια , ενότητα και ομοψυχία ως κοινωνία.

«Προσεγγίσαμε την ιστορία του τόπου με δέος»

«Με μεράκι, σεβασμό και δέος προσεγγίσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας», δήλωσε από την πλευρά του στο skai.gr ο σκηνοθέτης του βίντεο Μιχάλης Κατινάς εκφράζοντας τις ευχαριστίες του τόσο στον Δήμο Δυτικής Σάμου για την εμπιστοσύνη του, όσο και σε όλους όσοι συμμετείχαν στο project μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα