Ελληνοτουρκικά νέα: Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”

Ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ ή λάδι στη φωτιά; Η απόφαση της Τουρκίας να εκπροσωπηθεί στην Σύνοδο Κορυφής για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έστω και σε επίπεδο υφυπουργού προκάλεσε απορίες, δεδομένου του… ηχηρού “Μητσοτάκης γιοκ” που “πάγωσε” όλες οι επαφές που είχαν προγραμματιστεί σε διμερές επίπεδο. Με το σύνολο των ηγετών των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης να ετοιμάζεται να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, στην Τουρκία αντελήφθησαν ότι δεν θα μπορούσαν να σνομπάρουν τη Σύνοδο

για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα στείλουν εν τελεί αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η ενημέρωση έγινε στο παρά πέντε στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που από την Παρασκευή είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται για το δείπνο των ηγετών ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ άκρως πιθανό είναι να έρθει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Καϊμακτσί, βεβαίως, είναι ένας ακόμα Τούρκος αξιωματούχος που τις προηγούμενες μέρες επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει δείξει εξαιρετικά μεγάλη υπομονή και, αν συνεχιστεί το ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω Κύπρου, «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μεγάλη κρίση». Με δεδομένο, πάντως, ότι στη Θεσσαλονίκη θα είναι και σημαντικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι Τούρκοι αποφάσισαν να μην τραβήξουν το σχοινί, αν και η διπλωματική τους εκπροσώπηση είναι δυσανάλογη των άλλων αποστολών.

“Χαστούκι” από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, η Κομισιόν χτύπησε χθες νέο καμπανάκι για την Άγκυρα, με τον Ούγγρο επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι να υπογραμμίζει ότι η γείτονας συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε., μιλώντας στη συνεδρίαση επί της έκθεσης προόδου για την Τουρκία που συνέταξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Σάντσεθ.«Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας», ο κ. Βάρχελι, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική, και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» Ο κ. Βάρχελι διεμήνυσε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα