Ελληνοτουρκικά νέα: Ο Ερντογάν απειλεί, η Αθήνα… προειδοποιεί

Ελληνοτουρκικά νέα: Οι χαρακτηρισμοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την ελληνογαλλική συμμαχία, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και μια αποστομωτική απάντηση από την πλευρά της Αθήνας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, σε ρητορικό επίπεδο αυτό που έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι στην Τουρκία ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αστειεύονται. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν

με νόημα ότι αν αποφασίσει ο Τούρκος πρόεδρος να κάνει το λάθος προχωρώντας στο πρώτο βήμα, τότε θα πρέπει να γνωρίζει προκαταβολικά ότι αυτό το πρώτο βήμα θα έχει μια καταστρεπτική απάντηση για τον ίδιο και για την Τουρκία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν παίζουν παιχνίδια.

Η Τρίτη ήταν μια ιδιαίτερα θερμή ημέρα στον ουρανό του Αιγαίου με επτά εμπλοκές και συνολικά 12 παραβιάσεις από 18 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία διαπιστώνεται καθημερινά μια κλιμάκωση που έχει στόχο να αποδυναμώσει την Αθήνα. Ο Ερντογάν μιλά για την ισχύ των όπλων, προσβάλλει την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλού απευθύνει ένα προκλητικό και ένα επιθετικό κάλεσμα σε διάλογο λέγοντας «Αν έχετε τα κότσια, ελάτε».

Από τη μία πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες να «τα βάλει» στρατιωτικά με την Τουρκία, αφού όπως είπε «ο αποδεκατισμένος στρατός στην Ελλάδα ας κοιτάξει την ιστορία του και τι έχει πάθει». Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών λέει «δεν έχετε τα κότσια ούτε στο τραπέζι για διάλογο να καθίσετε, δεν έχετε επιχειρήματα». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και πάλι στο Καστελόριζο και προσπάθησε να παρουσιάσει μια Ελλάδα του παραλόγου, αφού, όπως εξηγεί η Μαρία Ζαχαράκη, η επικοινωνιακή τακτική της υποβίβασης της Ελλάδας συνεχίζεται από την Άγκυρα, όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων αλλά και από τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αναπαράγει τις δηλώσεις αυτές και δημιουργεί τις σχετικές εντυπώσεις.

Τουρκική αντιπολίτευση: Oι πολεμικές ιαχές Ερντογάν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία μπλόφα

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν είναι εκείνος που δεν έχει στην πραγματικότητα τα κότσια να προσέλθει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και αμφισβητεί ευθέως την εξωτερική πολιτική. Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι βαρύγδουπες δηλώσεις Ερντογάν προς την Ελλάδα είναι μηνύματα προς το εσωτερικό ακροατήριο και ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου έχει ουσιαστικά αποτύχει και έχει οδηγήσει στην απομόνωση από τις διεθνείς δυνάμεις.

Η κεμαλική αντιπολίτευση τονίζει ότι όλες αυτές οι πολεμικές ιαχές δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία μπλόφα. Όπως αναφέρουν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι σε τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν δεν έχει τολμήσει να προχωρήσει σε έρευνες δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού και καμία από τις NAVTEX που έχουν εκδοθεί δεν περιλαμβάνει την περιοχή εκείνη που ανήκει στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, άρα ουσιαστικά η Τουρκία δεν μπορεί να πάει να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα και για αυτό προσπαθεί να παρουσιάσει τελευταία τη διαμάχη με την Ελλάδα ως διαφορά που αφορά μονάχα στο Καστελόριζο.

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός “μαραθώνιος”

Από την Κορσική, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επανήλθε δυναμικά στην υποστήριξη αμφότερων Ελλάδας και Κύπρου, όπως άλλωστε πράττει δημόσια με κάθε ευκαιρία όλο το τελευταίο διάστημα, υπεραμυνόμενος της ατζέντας της Αθήνας απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, την προσφυγική κρίση, αλλά και την κρίση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διακηρύττοντας την «μεσογειακή ειρήνη», ο κ. Μακρόν περιέγραψε τα όρια της ανοχής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην Τουρκία, προειδοποιώντας την ανοιχτά για επέκταση της λίστας των κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Θα ήθελα να απευθύνω μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μακρόν από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις προκλήσεις της Τουρκίας και δίνοντας -συμβολικά- πρώτα από όλους τους ηγέτες τον λόγο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον, ο Γάλλος Προέδρος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο κοινός μας είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία», με αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση να «σταματήσουν οι γεωτρήσεις».

Ικανοποιώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις, ο κ. Μακρόν παρέπεμψε ανοιχτά και στο περιεχόμενο της παραγράφου 6 της κοινής διακήρυξης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στην οποία η Τουρκία καλείται να εναρμονιστεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

Heureux de retrouver @kmitsotakis pour le sommet Med7 que la France accueille à Ajaccio. Nos échanges sur le partenariat stratégique entre la Grèce et la France ont été fructueux. Je lui ai fait part de notre pleine solidarité suite à l’incendie de Moria. pic.twitter.com/oN04M7asXY

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 10, 2020

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια το διακύβευμα

«Εάν η Τουρκία θέλει έναν ειλικρινή διάλογο πρέπει να το δείξει στην πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός και σημείωσε για άλλη μια φορά πως «το τέλος των προκλήσεων είναι και αρχή των συζητήσεων». Περιγράφοντας το διακύβευμα, «η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς «εδώ διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. #Med7 pic.twitter.com/8rzkSMW5Fo

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 10, 2020

Διαρκώς παρούσα η Χάγη

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο status quo των διερευνητικών επαφών του 2016, προκρίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Με έναν σαφή υπαινιγμό τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στο ενδεχόμενο εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών για… γεωπολιτικά οφέλη, σημειώνοντας με νόημα πως «για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα