Ελληνοτουρκικά τώρα – F35: Η Τουρκία τρόμαξε από τα Rafale και “τρέχει”
H Toυρκία βλέποντας πως η Ελλάδα κάνει «ελληνική λίμνη» το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις προσθήκες των 18 γαλλικών Rafale αλλά και των 84 F-16 Viper, πήρε την απόφαση να προσπαθήσει βάσει νομικής οδού να διεκδικήσει την επιστροφή της στο πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής των αμερικανικών F-35. H Άγκυρα, εξαιτίας της
Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).
Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της. Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004.
Τι είναι το F-35 Lightning II;Το F-35 Lightning II είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (multi-role fighter), μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Χαρακτηρίζεται ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Σημαντικότατη είναι η ικανότητα του να συλλέγει στοιχεία από τους πολλαπλούς σένσορες που διαθέτει, να τα επεξεργάζεται με τον πανίσχυρο υπολογιστή του και να τα διανέμει κατάλληλα με τα συστήματα επικοινωνιών που διαθέτει. Θεωρείται ιδανικό να εισέρχεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σε εναέριο χώρο όπου ενεργοποιούνται συστήματα αεραμύνης και εντοπισμού αεροσκαφών και να πραγματοποιεί ή συντονίζει αποστολές καταστολής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defenses-SEAD). Για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρείται και ως «όπλο πρώτου πλήγματος» καθώς αφού καταστείλει την εχθρική αεράμυνα μπορεί να προβάλει σημαντικούς εχθρικούς στόχους (στρατηγικές προσβολές).
Επιπλέον μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης. Δεδομένου όμως του χαμηλού αριθμού αεροσκαφών που το υψηλό κόστος απόκτησης και υποστήριξης επιβάλει, εκτιμάται ότι η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον θα επικεντρωθεί στις αποστολές SEAD και στρατηγικών προσβολών, αφήνοντας την αεροπορική υπεροχή στα αναβαθμισμένα F-16 Viper.
Έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου 8 και πλέον τόνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξυπακούεται ότι η χρήση εξωτερικών οπλικών φορτίων ή δεξαμενών καυσίμων μειώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ελιγμών αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά του.
Οι κλασσικές πτητικές επιδόσεις (ταχύτητα, ακτίνα δράσεως, δυνατότητες ελιγμών κλπ) του F-35 καίτοι σημαντικές, δεν συγκαταλέγονται στις κορυφαίες των συγχρόνων αεροσκαφών είναι όμως οι μοναδικές του ικανότητες της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης που το καθιστούν ένα «ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο».
(Βίντεο 17 Νοε 2020)Τι εξοπλισμό διαθέτει;Το F-35 είναι εξοπλισμένο με το κορυφαίων επιδόσεων ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays- ενεργητικό radar ηλεκτρονικής σάρωσης). Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική και πλήρη εικόνα (integrated picture) του πεδίου μάχης. Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να λάβει στο κράνος του πολλαπλά στοιχεία από τους αισθητήρες του αεροσκάφους μέσω των Distributed Aperture System (DAS) και Helmet Mounted Display System.
Ποιοι είναι οι κατασκευαστές του;Το αεροσκάφος κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιρειών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τη Northrop Grumman και BAe Systems. Στο πρόγραμμα κατασκευής συμμετέχουν ως partners, μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας, 8 κράτη (Αυστραλία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία και Ολλανδία).
Τα πλεονεκτήματα των Rafale και F-35 – 25/11/20- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λίνα Μενδώνη: Ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος - Αυτό προκύπτει τώρα
- Άρης Πορτοσάλτε: «Εάν στη θέση του Πατούλη ήταν η Δούρου τι θα λέγαμε τώρα;»
- Έκρυθμη η κατάσταση στον Διόνυσο: «Πολίτες μας παίρνουν τηλέφωνο και κλαίνε»
- Συγκλονίζει η τραγουδίστρια: «Έπαθα τρία εγκεφαλικά και μία καρδιακή προσβολή»
- Τζανάκης: Οδεύουμε για πάνω από 2.000 κρούσματα τη μέρα - Όχι άρση lockdown πριν τις 10 Μαρτίου
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ωρωπός
- Επιβεβαιώθηκε νέα μετάλλαξη. Συναγερμός στην Ιαπωνία
- Ξανά στο νοσοκομείο η Μπόμπα: Δες το story του Τανιμανίδη
- Η αποστομωτική απάντηση της εγγονής του Joe Biden στον παρουσιαστή που χλεύασε τον γάμο του με την Jill
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Περπάτημα – αδυνάτισμα: Χάστε βάρος με μία ώρα περπάτημα την ημέρα
- Βεβαίωση εμβολιασμού gov.gr: Από σήμερα για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις
- Ζώδια για οικογένεια: Ποιοι είναι οι καλύτεροι γονείς;
- Ελληνοτουρκικά τώρα – F35: Η Τουρκία τρόμαξε από τα Rafale και “τρέχει”
- Εμβόλιο Pfizer BioNTech: 85% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση έδειξε νέα μελέτη
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ελληνοτουρκικά τώρα – F35: Η Τουρκία τρόμαξε από τα Rafale και “τρέχει”
- Ζώδια για οικογένεια: Ποιοι είναι οι καλύτεροι γονείς;
- Εμβόλιο Pfizer BioNTech: 85% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση έδειξε νέα μελέτη
- Βεβαίωση εμβολιασμού gov.gr: Από σήμερα για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις
- Περπάτημα – αδυνάτισμα: Χάστε βάρος με μία ώρα περπάτημα την ημέρα
- Νικόλας Αγγελής ανάρτηση: “Ένας παιδοβιαστής και βασανιστής βρίσκεται εκεί έξω ελεύθερος”
- Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης: Πού γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία
- Κοκκίνου – Μπότση: «Γνώριζα εδώ και πολλά χρόνια όσα κατήγγειλε η Τζένη»
- Κορονοϊός κίνδυνος μετάδοσης εμβολιασμοί: Θα παραμείνει ανάμεσα μας λένε οι ειδικοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος
- Εντός της ημέρας η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στα Βριλήσσια
- Άριελ Κωνσταντινίδη: Όταν σε ηλικία 9 ετών έπαιζα σε μιούζικαλ, βοηθός σκηνοθέτη με άρπαξε και με φίλησε
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Τα «πήρε» και πέταξε μπουκάλι από τα νεύρα του – Βίντεο
- Κρήτη: Κάνουν μάθημα με ξυλόσομπα και είναι... τρισευτυχισμένοι
- Lockdown - Εστίαση: Δείτε τι ανοίγει αρχές Μαΐου
- Χαμός στις Άγριες Μέλισσες: Το Twitter αποθέωσε τον Κωνσταντή
- Πανεπιστήμιο Αμβούργου: «Ενδείξεις» ότι ο κορωνοϊός «ξέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν