Ελληνοτουρκικά τώρα – Rafale: Με «Akinci» απαντά η Τουρκία

Την έναρξη της μαζικής παραγωγής των drones Αkinci ανακοίνωσε ο CEO της Baykar, Σελτσούκ Mπαϊρακτάρ. Οι Τούρκοι ελπίζουν να έχουν δώδεκα Akinci έως το τέλος του χρόνου, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν πως ο συνολικός τους αριθμός δεν θα ξεπερνά τα επτά με οκτώ. Το Akinci θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο άνω των 900 κιλών καθώς και πυραύλους cruise SOM J, βεληνεκούς 250 χλμ.

Oι πύραυλοι αυτοί προορίζονταν για τα τουρκικά F-35 όταν θα τα έπαιρνε η Άγκυρα, αλλά μετά

την αποβολή της από το πρόγραμμα αγοράς των αμερικανικών stealth, θα τους προσαρμόσει στα drone της. Η Άγκυρα έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση της ελληνικής υπεροχής στον αέρα, μετά την αγορά των γαλλικών Rafale, στα Αkinci. Πρόκειται για οπλισμένα UAV τα οποία θα προστεθούν στον στόλο των “Bayraktar”, αλλά και των “Anka”, τα οποία ήδη έχουν δοκιμάσει οι γείτονες στα πεδία των μαχών τόσο στη Συρία και στη Λιβύη όσο και στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Akinci, το μεγάλο βήμα

Το “Akinci” αποτελεί για τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το μεγάλο επόμενο βήμα τους στα εγχώριας κατασκευής μη επανδρωμένα, αφού πρόκειται για οπλικό σύστημα με δυνατότητα μεταφοράς τόσο των επίσης Τουρκικής κατασκευής αντιπλοϊκών πυραύλων “SOM” με βεληνεκές 250 όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, όσο και βλημάτων αέρος-αέρος.

Σύμφωνα ένα τουρκικό σχέδιο το οποίο θα ονομάζεται «Operation The Godfather», τις πρώτες ώρες μίας τουρκικής επίθεσης στην Ελλάδα, η Άγκυρα θα επιτεθεί με τουλάχιστον 100 πυραύλους Gezgin (σ.σ. είναι υπό κατασκευή σε συνεργασία με την Ουκρανία, μοιάζουν με τους Tomahawk και έχουν εμβέλεια 800 έως 1.200 χλμ), κατά των ελληνικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

Οι τουρκικοί πύραυλοι Gezgin θα στοχεύσουν υπόστεγα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις ραντάρ, τα ελληνικά συστήματα επικοινωνίας ενώ θα ακολουθήσει κύμα επίθεσης κατά των ελληνικών πολεμικών πλοίων με τους τουρκικούς πυραύλους Atmaca ASM (σ.σ. με εμβέλεια 280 έως 360 χλμ).

Άμεσα, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά σενάρια, το μέρος 2ο μέρος της τουρκικής επίθεσης. Τουρκικά αεροσκάφη θα απογειωθούν και θα πλήξουν θέσεις του ελληνικού πυροβολικό καθώς και ελληνικά άρματα μάχης, ανοίγοντας το δρόμο στον τουρκικό στρατό να διασχίσει τα σύνορα στον Έβρο. Το δεύτερο κύμα επίθεσης θα συνοδεύεται, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια, με επιθέσεις τουρκικών οπλισμένων drones και Kasira, Bora-2, Yildirim-2 και άλλων τουρκικών πυραύλων.

Ψάχνει την απάντηση η ελληνική πλευρά

Το Ελληνικό επιτελείο έχει ήδη μελετήσει την δράση και τα αποτελέσματα των Τουρκικών μη επανδρωμένων, έχει ήδη εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα για τον τρόπο που επιχειρούν αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους και ψάχνει το “αντίδοτο”. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου σε πρόσφατη ερώτηση στο κοινοβούλιο. Με τον υπουργό να κάνει λόγο για αξιολόγηση από το Πολεμικό Ναυτικό όλων των νέων τεχνολογιών ακόμα και συστημάτων laser για την αντιμετώπιση των Τουρκικών UAV.

Όμως, η Αθήνα αναζητά μια συνολική λύση απέναντι στην Τουρκική μη επανδρωμένη απειλή, με τους επιτελείς να εξετάζουν μια σειρά από προτάσεις και οπλικά συστήματα. Στην πρόσφατη επίσκεψή τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την διεθνή έκθεση άμυνας “IDEX 2021” τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αντί-drone συστήματα. Είτε για αναγνώριση, επιτήρηση και κρούση είτε συστήματα παρεμβολών και αντιμέτρων βασισμένα στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

SkyKnight

Χαρακτηριστικό το πυραυλικό αντί-drone σύστημα “SkyKnight”, το οποίο μάλιστα κατασκευάζεται στα ΗΑΕ που βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και αφορά την αεράμυνα απέναντι όχι μόνο σε drones, UAV και ελικοφόρα αεροσκάφη αλλά και σε πυραύλους όπως και σε βλήματα πυροβολικού. Στο στόχαστρο του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται μεταξύ άλλων και το Ισραηλινής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα “Iron Dome” όπως και συστήματα αντιμέτρων με ηλεκτρονικές παρεμβολές αλλά και laser.

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως τονίζουν αμυντικοί αναλυτές που επικαλείται το newpost.gr, ήδη έδειξε ότι τα Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα Τουρκικά μη επανδρωμένα “Bayraktar”, αλλά και το Ισραηλινής κατασκευής “Harop” των Αζέρικων ενόπλων δυνάμεων. Ακόμα και οι “S-300” του Αρμενικού στρατού δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα αργά μη επανδρωμένα αφού τα ραντάρ και οι αισθητήρες τους έχουν κατασκευαστεί για να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν ταχέως κινούμενα μαχητικά και πυραύλους.

Αναζητείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας

Τα Τουρκικά μη επανδρωμένα πέταξαν ανεμπόδιστα, επειδή η Αρμενία δεν μπορούσε επίσης να παρεμβάλλει τα σήματα που συνδέουν τα UAV με τους σταθμούς καθοδήγησής τους. Μόνο τις τελευταίες ημέρες του πολέμου, χρησιμοποίησε η Ρωσία το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου “Krasukha”. Όμως, οι Αζέροι ήδη επιχειρούσαν και με τα Ισραηλινά “Harop” που ανήκουν στην κατηγορία των ‘’loitering munitions’’, τα οποία δεν απαιτούν σύνδεσμο καθοδήγησης. Τα μη επανδρωμένα των Τούρκων και των Αζέρων εντόπισαν τις θέσεις στις εφεδρείες των Αρμένιων οι οποίες μετατράπηκαν σε εύκολους στόχους από το πυροβολικό. Με ανάλογο τρόπο τα χρησιμοποίησαν απέναντι σε Μονάδες τεθωρακισμένων αλλά και για τον εντοπισμό και καταστροφή υποδομών και γραμμών τροφοδοσίας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι επιχείρησαν με τα μη επανδρωμένα τους όχι μόνο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και σε Λιβύη-Συρία δείχνει ότι η Άγκυρα ποντάρει πολλά σε αυτή την τεχνολογία γεγονός που προβληματίζει τους Έλληνες επιτελείς. Αυτό που αναζητείται είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας το οποίο να θωρακίζει Έβρο και νησιά απέναντι σε μια ενδεχόμενη μαζική προσπάθεια χρήσης μη επανδρωμένων από τις Τουρκικές δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα