Ελληνοτουρκικά τώρα – χάρτης Stratfor: Ποιες χώρες θα ελέγχει η Τουρκία ως το 2050

Τα δίχτυα του σε όλο και περισσότερες χώρες επιχειρεί με κάθε τρόπο να “ρίξει” ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι προειδοποιήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, μοιάζουν να τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Χαρακτηριστικό της απείθειάς του, οι σημερινές δηλώσεις του με αποδέκτη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και φόντο τους Κούρδους μαχητές. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκράτες», κατηγορώντας τις ΗΠΑ

πως στηρίζουν Κούρδους μαχητές που σκότωσαν άνδρες των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ: «Η  ανακοίνωση των ΗΠΑ για το γεγονός είναι για πλάκα. Είστε ξεκάθαρα πίσω από το PKK και το YPG», ανέφερε.

Ο Ερντογάν που ανοίγει ολοένα και νέα μέτωπα, δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους κούρδους αντάρτες που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσινγκτον καταδικάζει το συμβάν. «Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους», είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Τουρκίας. Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν 13 πτώματα σε σπηλιά στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο Ιράκ, όπου η Αγκυρα πραγματοποιεί από την Τετάρτη στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα και δυτικούς συμμάχους της, τρομοκρατική οργάνωση. Το PKK παραδέχθηκε χθες τον θάνατο ομάδας αιχμαλώτων, αλλά απέρριψε την εκδοχή της Αγκυρας και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε το συμβάν

«Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Ο Ερντογάν δήλωσε στους οπαδούς του ότι η αμερικανική ανακοίνωση δείχνει ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το PKK και τις συροκουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK. Η Ουάσινγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, στις οποίες οι ΗΠΑ στήριξαν τον αγώνα τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η υποστήριξη προς την ένοπλη κουρδική οργάνωση της Συρίας βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Αν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και αν θέλετε την διαφύλαξη της ενότητας του ΝΑΤΟ, πρέπει να ενεργείτε με ειλικρίνεια. Δεν μπορείτε να τάσσεστε με τους τρομοκράτες. Αν θέλετε να είστε με μία πλευρά, να είστε στο πλευρό μας», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον. Η Τουρκία διεξάγει συστηματικά επιχειρήσεις κατά των βάσεων οπισθοφυλακής του PKK στο βόρειο Ιράκ, επιχειρήσεις που προκαλούν ένταση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Βαγδάτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει συστηματικά ότι η Τουρκία ασχολείται με το PKK στο βόρειο Ιράκ, «αφού δεν μπορεί να το κάνει η Βαγδάτη». «Καμία χώρα, πρόσωπο ή θεσμός δεν μπορεί να αμφισβητεί πλέον τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας (στο Ιράκ) μετά την σφαγή της Γκάρα», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο χάρτης που ανάβει νέες φωτιές

Την ίδια ώρα και ενώ το κλίμα είναι τεταμένο, ο χάρτης της Stratfor, της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων που πολλοί αποκαλούν «σκιώδη CIA» παρουσιάζει τις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή. Στον προκλητικό χάρτη περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική ακόμη και περιοχές της Ρωσίας. Ο συγκεκριμένος χάρτης προέρχεται από το βιβλίο: «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», του Τζορτζ Φρίντμαν, Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor. Ο Φρίντμαν τονίζει στο βιβλίο ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες.

Οι ‘κόκκινες’ χώρες

Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά. Παράλληλα η «τουρκική σφαίρα επιρροής» περιλαμβάνει επίσης χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο χάρτης έτυχε ευρείας δημοσιότητας στα τουρκικά ΜΜΕ, με πηχυαίους τίτλους, την ίδια ώρα που ρωσικά δίκτυα μετέδιδαν τις αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων, «Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» σημειώνει για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ρωσίας, η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ, που σχολίασε με νόημα: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τη διπλωματία των ανθρώπων και τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ που δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων».

Τι υποστηρίζει ο Φρίντμαν

Ο Τζορτζ Φρίντμαν, υποστηρίζει στο βιβλίο του πως έως το 2050 η Τουρκία θα έχει γίνει μια υπερδύναμη στην περιοχή. «Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», είχε αναφέρει.

«Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν (…)Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα