Ελβετία κάλυψη προσώπου: Ποινικοποίηση της μουσουλμανικής ενδυμασίας

Με την εξαίρεση της χρήσης μάσκας λόγω της πανδημίας, οι Ελβετοί έδειξαν με δημοψήφισμα πως δεν επιθυμούν τη χρήση καλυμμάτων προσώπου. Έτσι στο χθεσινό δημοψήφισμα που διεξήχθη με πρόταση της άκρας δεξιάς, οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης με 51,2%, ενώ την καταψήφισε το 48,8%. Βάσει του συστήματος της άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία,

το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και έτσι η απαγόρευση καλύμματος προσώπου θα γίνει τώρα νόμος του κράτους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιτάχθηκε στο μέτρο, αλλά δεν τα κατάφερε και έτσι ποινικοποιείται η κάλυψη προσώπου σε διαδηλώσεις και μαζί με αυτή η χρήση μπούργκα ή νικάμπ από τις μουσουλμάνες.

«Η απόφαση ανοίγει παλιές πληγές, διευρύνει τις ανισότητες και στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποκλεισμού της μουσουλμανικής μειονότητας», σχολίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Ελβετίας, που ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του νόμου. Επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πολιτική, που παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος της έκφρασης και της ανεξιθρησκείας».

Ελβετία κάλυψη προσώπου: «Σχεδόν καμία μουσουλμάνα στην Ελβετία δεν φορά μπούργκα»

Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης, περίπου το 5% είναι μουσουλμάνοι, με καταγωγή κυρίως από την Τουρκία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης σχεδόν καμία μουσουλμάνα στην Ελβετία δεν φορά μπούργκα. Περίπου το 30% χρησιμοποιεί νικάμπ. «Τι σημαίνει, λοιπόν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;», διερωτάται η Ιμογκέν Φούλκες, ανταποκρίτρια του δικτύου BBC στη Γενεύη. «Γίνονται οι Ελβετοί πιο εξτρεμιστές; Είναι ισλαμοφοβικοί;».

«Ίσως όχι», αναφέρει. Η πρόταση εγκρίθηκε με οριακή διαφορά, επισημαίνει. Το δε Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, που την κατέθεσε, είχε περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία στο παρελθόν ανάλογες ξενοφοβικές προτάσεις της, όπως εκείνη του 2009 για την απαγόρευση των μιναρέδων. Αυτή τη φορά, εξηγεί η Φούλγκες, «η δημόσια συζήτηση για τα καλύμματα προσώπου άγγιξε διάφορες χορδές. Και στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν ήδη επιβληθεί ανάλογες απαγορεύσεις στη χρήση καλυμμάτων προσώπου: από τη Γαλλία και την Ολλανδία, έως τη Δανία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελβετία, Ποινικοποίηση,elvetia, poinikopoiisi