Εμβολιασμός παιδιών – παρενέργειες: Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου απαντούν σε όλα
Σε ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, απάντησαν η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας. «Πάνω από 1000 ερωτήσεις δέχθηκε η σελίδα του υπουργείου από χτες, που ανακοινώθηκε η εκδήλωση, ενώ οι 9 στους 10 ήταν από γονείς», τόνισε η
«Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες. Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων. Ακόμα και να κολλήσουν θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους», εξήγησαν. Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων. Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, περιέγραψαν οι καθηγήτριες. Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».
Αύξηση των κρουσμάτων παιδιών και εφήβων«Τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από το φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά η «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά. Παρά όλα αυτά, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών».
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», είπαν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων. Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική. Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.
Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο». Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη, επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ακόμα ωστόσο και τα λίγα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, είναι τα περισσότερα αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.
Ποιες μπορεί να είναι οι μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες;Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δε μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια». Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές. Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες. Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».
Καμία επιπλοκή στην ανάπτυξη και γονιμότηταΚαμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών. Επίσης, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού», αναφέρουν οι καθηγήτριες. Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται έμβρυα στην παραγωγή εμβολίων, ξεκαθάρισαν οι καθηγήτριες. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί. Αλλωστε, οι Ελληνες παιδιάτροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, κατέληξαν οι καθηγήτριες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Survivor: Η Σοφία Μαργαρίτη «καίει» την παραγωγή
- Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί
- Μακρόν: Διέρρευσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του - Εμβολιάσθηκε τον Μάιο ή τον Ιούλιο;
- Θανατηφόρο στο Γάζι: Συγκλονίζει ο πατέρας του 17χρονου Ματθαίου
- Φωτιά στη Μεγαλόπολη: Στο νοσοκομείο με εγκαύματα ο Αντιδήμαρχος
- Ποιοι πάγκοι… τρίζουν στη Superleague – Υποψήφιοι Δώνης, Ουζουνίδης και Γιαννίκης
- Παρατείνεται η αγωνία για τον Χατζηγιοβάνη στον Παναθηναϊκό
- Άγιος Στέφανος: Τροχαίο ατύχημα στον παράδρομο της εθνικής οδού - Κλειστό το ρεύμα προς Λαμία
- Θρυλική νίκη με… φόντο τα αστέρια! (3-1)
- Βάρκιζα-Σχολικό: Συγκλονίζει η μητέρα: «Το μωρό ήταν δεμένο μέχρι τις 12:15 που το βγάλανε!»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Εμβολιασμός παιδιών – παρενέργειες: Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου απαντούν σε όλα
- Μαραντζίδης – Καθημερινή: Γιατί ορισμένοι αντιπαθούν προσωπικά τον Μητσοτάκη
- Μετανάστες ΗΠΑ: Έφιπποι συνοριοφύλακες τους κυνηγούν με λάσο
- 35χρονος Αγρίνιο: Νεκρός άντρας, έπεσε από τον δεύτερο όροφο
- Κατερίνα Καραβάτου – Μενεγάκη: «Κοιτάω στα μάτια όσους με πρόδωσαν, αυτοί μπορούν;»
- Αρνητές γονείς – σχολεία: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου
- Υεμένη – Χούτι: Αντάρτες εκτελούν δημόσια εννέα ανθρώπους
- Κούλογλου ΔΕΘ 2021: Δήλωση στην «Αυγή», με την οποία ανασκευάζει τα περί Τσίπρα
![Εμβολιασμός, Θεοδωρίδου, Παπαευαγγέλου,emvoliasmos, theodoridou, papaevangelou](https://images32.inewsgr.com/4260/42607853/emvoliasmos-paidion--parenergeies-theodoridou-kai-papaevangelou-apantoun-se-ola-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Εμβολιασμός παιδιών – παρενέργειες: Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου απαντούν σε όλα
- 35χρονος Αγρίνιο: Νεκρός άντρας, έπεσε από τον δεύτερο όροφο
- Μετανάστες ΗΠΑ: Έφιπποι συνοριοφύλακες τους κυνηγούν με λάσο
- Υεμένη – Χούτι: Αντάρτες εκτελούν δημόσια εννέα ανθρώπους
- Μαραντζίδης – Καθημερινή: Γιατί ορισμένοι αντιπαθούν προσωπικά τον Μητσοτάκη
- Κούλογλου ΔΕΘ 2021: Δήλωση στην «Αυγή», με την οποία ανασκευάζει τα περί Τσίπρα
- Αρνητές γονείς – σχολεία: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου
- Κατερίνα Καραβάτου – Μενεγάκη: «Κοιτάω στα μάτια όσους με πρόδωσαν, αυτοί μπορούν;»
- 4χρονο νηπιαγωγείο: “Το παιδί μου έφυγε και δεν πήραν χαμπάρι ότι έλειπε”
- 50gb εμβόλιο: Η παροχή κινητοποιεί τους νέους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με πολλά προβλήματα η Λαμία κόντρα στην ΑΕΚ
- Αυξήσεις «φωτιά» σε γύρο - σουβλάκι: 20% πάνω οι τιμές (VIDEO)
- Απόλλων Λάρισας για τον παίκτη που «κοιμόταν στα παγκάκια»: Ήρθε με δική του πρωτοβουλία
- Αίτνα: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
- Κορονοϊός: Πού γίνονται δωρεάν rapid test την Τετάρτη
- Gabby Petito: Φήμες ότι εντοπίστηκε στη Φλόριντα ο εξαφανισμένος σύντροφος - Στο φως πλάνα από κάμερα ασφαλείας
- Μητσοτάκης για ανάπτυξη: «Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών είναι η καλύτερη απόδειξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας»
- Γλυκά Νερά – Νέα πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση
- Χανιά | Πού και πότε θα ρίξουν βολές – Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου
- Στη Ρωσία ο Ερντογάν στις 29 Σεπτεμβρίου - Στο «μενού» και η δεύτερη συστοιχία S-400