Εμβόλιο κορονοϊός: Τι να περιμένουμε

Εμβόλιο κορονοϊός: Πάνω από ένα εκατ. νεκροί σε όλον τον κόσμο, δεκάδες εκατ. οι καταγεγραμμένοι ασθενείς. Η πανδημία του νέου κορoνοϊού δεν υποχωρεί. Τουναντίον, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα, μετά την πρώτη εμφάνιση. Και ενώ στην πρώτη αυτή φάση το μέσο που επιβλήθηκε ήταν το καθολικό lockdown, με συνέπεια την κατάρρευση των οικονομιών, δέκα μήνες μετά

και με την έρευνα να προχωρά ταχύτατα, η ανθρωπότητα ελπίζει σε ένα ή περισσότερα εμβόλια, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και άρα ο περιορισμός του πανδημικού χαρακτήρα της Covid-19.

Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά. Το πιο αγωνιώδες είναι το «πότε»; Η απάντηση είναι εξίσου αόριστη με το επίπεδο της έρευνας. Το δεύτερο ερώτημα είναι το «τι». Τι να περιμένουμε από το εμβόλιο και σε δεύτερη φάση από ένα φάρμακο κατά του θανατηφόρου ιού; Ο γενετιστής, ειδικός επιδημιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Γκόρντον Ντάγκαν, δημοσίευσε άρθρο του με το οποίο απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν τον καθένα σκεπτόμενο πολίτη, ο οποίος θέλει να προστατευθεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Το εμβόλιο του κορονοϊού

«Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα γύρω από τον COVID-19 είναι η ανάγκη για ένα εμβόλιο για αυτή τη νέα ασθένεια, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στις οικονομίες. Η ασθένεια έπληξε τους περισσότερους ανθρώπους εντελώς αιφνιδιαστικά και δεν δείχνει σημάδια εξαφάνισης. Με πολλούς τρόπους, η εξέταση της υγείας και των οικονομικών αποτελεί τα δύο άκρα μιας εκτίμησης κινδύνου για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Τα εμβόλια είναι ελκυστικά, καθώς μπορούν να προστατεύσουν όσους δεν έχουν ήδη υποκύψει στη μόλυνση. Θα μπορούσαν, θεωρητικά, να τερματίσουν την πανδημία και να δώσουν στους ανθρώπους μακροπρόθεσμη διαβεβαίωση ότι ο κίνδυνος για την υγεία έχει μειωθεί ή αφαιρεθεί. Τα εμβόλια είναι η ασημένια σφαίρα στη μάχη κατά της ασθένειας.

Ωστόσο, τα εμβόλια δεν είναι επίσης ευπρόσδεκτα από όλους. Η χορήγηση ενός προληπτικού φαρμάκου σημαίνει ότι εκθέτουμε δυνητικά υγιείς ανθρώπους σε κίνδυνο, ακόμα κι αν είναι απίστευτα μικρός. Επίσης, ακόμη και αν λειτουργεί ένα εμβόλιο, τα οφέλη δεν είναι άμεσα προφανή σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ή σε εκείνους που βρίσκονται κοντά τους, όπως οι γονείς. Για αυτούς τους λόγους, μεγάλο μέρος της ανάπτυξης νέων εμβολίων τις τελευταίες δεκαετίες επικεντρώθηκε στην περισσότερη ασφάλεια. Αυτό έχει τεράστιο κόστος, είναι απίστευτα χρονοβόρο, αλλά είναι απαραίτητο.

Τύποι εμβολίων που αναπτύσσονται

Κατά την τελευταία δεκαετία έχουμε αντιμετωπίσει άλλους κορωνοϊούς που έχουν προκαλέσει περιορισμένες εστίες, όπως οι ιοί MERS και SARS1. Ωστόσο, αυτά ελέγχθηκαν με χρήση κλασικής αντιμετώπισης εστιών και δεν αναπτύχθηκε εγκεκριμένο εμβόλιο κατά αυτών των ιών. Ωστόσο, αναπτύχθηκαν εγκεκριμένα εμβόλια κατά του Έμπολα. Αν και αυτός είναι ένας διαφορετικός τύπος ιού, προκάλεσε το σχηματισμό οργανισμών που άρχισαν να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν εμβόλια κατά γνωστών και δυνητικά άγνωστων ιών.

Υπάρχουν τώρα περισσότερα από 100 εμβόλια COVID-19 σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και έρχονται σε πολλές μορφές. Έχω γράψει ένα blog που εξετάζει όχι απλώς τους τύπους εμβολίων, αλλά επίσης περιγράφει τα πιθανά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να λάβετε άδεια για το εμβόλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια COVID-19 επωφελείται από την εργασία που ήδη υπάρχει στον Έμπολα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξε και δοκιμάζει το εμβόλιο ήταν έτοιμη να αλλάξει απλώς το σύστημά τους από τον Έμπολα σε COVID-19, και το έκαναν αποτελεσματικά.

Ομάδες στην Κίνα αναπτύσσουν επίσης εμβόλια που βασίζονται στην ανάπτυξη και την απενεργοποίηση του πραγματικού ιού SARS2-CoV-2, και η αμερικανική εταιρεία Moderna, μαζί με επιστήμονες στο Imperial College London ακολουθούν μια πιο καινοτόμο προσέγγιση χρησιμοποιώντας «γενετικό εμβολιασμό» με βάση την παράδοση γονιδίων για να ξεγελάσουν ο οργανισμός παράγει συστατικά ιών και αυξάνει την ανοσία. Το Κέιμπριτζ, επίσης, έχει πλέον εισέλθει στον «αγώνα» για να αναπτύξει ένα εμβόλιο, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική προσέγγιση – το συνθετικό DNA για να παραδώσει ειδικά σχεδιασμένα, ανοσογόνα επιλεγμένα αντιγόνα εμβολίων. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του επόμενου έτους.

Αξιολόγηση κάθε εμβολίου

Θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε κάθε εμβόλιο καθώς αναπτύσσεται. Κανονικά, οι ρυθμιστικές αρχές είναι οι βασικοί οργανισμοί που αποφασίζουν εάν ένα εμβόλιο μπορεί να λάβει άδεια χρήσης σε μια χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή είναι η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA). Τέτοιοι ρυθμιστές συνήθως επιμένουν σε όλες τις πιθανές μετρήσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές, που συνεργάζονται με κυβερνήσεις μπορούν να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις και να χορηγήσουν άδεια για ένα εμβόλιο με πιο περιορισμένα δεδομένα. Αυτό συμβαίνει στη Ρωσία με το εμβόλιο Sputnik V, προκαλώντας κάποιες ανησυχίες ότι ένα σε μεγάλο βαθμό μη αποδεδειγμένο εμβόλιο κυκλοφορεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Μια αντισταθμιστική προσέγγιση θα ήταν η συνέχιση της συλλογής δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μετά την αδειοδότηση. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε όλοι με τον αγώνα εμβολίων COVID-19. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι πολλές από τις προσεγγίσεις εμβολίων που προτείνονται για το COVID-19 δεν έχουν επικυρωθεί εκτενώς για ασφάλεια για μεγάλες περιόδους σε μια ποικιλία κοινωνικών ομάδων (για παράδειγμα παιδιά ή ηλικιωμένους) ή ρυθμίσεις (όπως διαφορετικοί πληθυσμοί).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβόλιο,emvolio