Εν αμφιβόλω τίθεται το Σύνταγμα λέει η Περ. Αττικής

Πολύ μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί το πρόγραμμα «διαθεσιμότητας» με την Περιφέρεια Αττικής να θέτει ανοικτά θέμα «μεθοδευμένης κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη θεσμική συρρίκνωσή τους».   

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

είναι αρμόδιοι  για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεωναπολαμβάνουν
διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειαςη εποπτεία του κράτους πάνω τους περιορίζεται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων και πράξεών τουςτο κράτος είναι υποχρεωμένο να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους, καθώς και να τους ενισχύει οικονομικά όταν τους μεταβιβάζει δικές του αρμοδιότητες.

«Αυτές οι βασικές αρχές, που με πανηγυρικό τρόπο καθιερώνονται στο Σύνταγμά μας, φαίνεται πως στις μέρες μας, τίθενται εν αμφιβόλω. Ο τελευταίος νόμος για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΙΔΑΧ, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη μεθοδευμένη κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη θεσμική συρρίκνωσή τους. Δυστυχώς, το Κράτος, για μια ακόμη φορά λειτουργεί ανορθολογικά και  με διάθεση τιμωρίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότησή μας κατά 60% για τα λειτουργικά μας και κατά 90% για τις επενδύσεις. Αυτή την πρωτοφανή μείωση που επέβαλε στην Αυτοδιοίκηση δεν είχε το θάρρος και την τόλμη να την επιβάλει και στους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης. Αν το είχε κάνει, δεν θα χρειαζόταν σήμερα το επαχθές μέτρο της διαθεσιμότητας υπαλλήλων που διαλύει υπηρεσίες και ζωές ανθρώπων» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.  

Εν τω μεταξύ, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δηλώνει:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του, με τις ρυθμίσεις του ανωτέρω νόμου και την πρόθεσή του να αποτρέψει τις δυσμενείς συνέπειές του, πάντοτε στο πλαίσιο του Συντάγματος και με τις εγγυήσεις που παρέχει η Δικαστική Εξουσία. Η Περιφέρεια Αττικής πρότεινε ως ισοδύναμο δημοσιονομικό μέτρο στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της, να καλύψει η ίδια από δικά της αποκλειστικά έσοδα, και όχι από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, το κόστος της μισθοδοσίας αυτών των υπαλλήλων, για τα τρία χρόνια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013 – 2016. Πρόκειται για μια πρόταση που βρίσκεται απέναντι στη λογική των ισοπεδωτικών και οριζόντιων  μέτρων, που παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία επιβραβεύει τους φορείς που ασκούν συνετή και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Δεν πρέπει να αναγορευθεί σε πολιτική πρακτική η πρακτική του Προκρούστη».

Keywords
Τυχαία Θέματα