«Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων»

Μια παιδική παράσταση του Κώστα Βουτσά με θέμα το bullying.

του Κώστα Νταλιάνη

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

Πανικός ξεσπά στην χώρα των Μυτεροκέφαλων, όταν μια γυναίκα γεννάει και εγκαταλείπει στην πόρτα του βασιλιά ένα στρογγυλοκέφαλο μωρό. Κανείς από τους κατοίκους αυτής της παραμυθένιας χώρας δεν είχε δει ως τότε στρογγυλό κεφάλι και οι αντιδράσεις τους ποικίλλουν. Ο σοφός βασιλιάς περιμαζεύει το παιδί και το ανατρέφει σαν δικό του. Στο σχολείο, όμως, το διαφορετικό αυτό παιδί αντιμετωπίζει τη σκληρότητα,

την κοροϊδία και τον εκφοβισμό από τους συνομηλίκους συμμαθητές του, που το στοχοποιούν και το γελοιοποιούν για την ανωμαλία του – όπως πιστεύουν – να έχει στρογγυλό, αντί για μυτερό σαν κώνο κεφάλι.

Την ημέρα της παράδοσης των βαθμών στο σχολείο, τα άλλα παιδιά, νιώθοντας άσχημα, επειδή έχουν χειρότερους βαθμούς από τον στρογγυλοκέφαλο ήρωα, τον προκαλούν και τον εμπλέκουν σε καβγά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η κακεντρεχής δασκάλα διαμαρτύρεται, ότι, δήθεν, ο στρογγυλοκέφαλος προκαλεί αναστάτωση στο σχολείο και πιέζει τον βασιλιά να τον εξορίσει. Ο δίκαιος βασιλιάς, όμως, αποφασίζει να στείλει όλα τα εμπλεκόμενα παιδιά στο δάσος της γνώσης και των αποφάσεων. Εκεί θα συναντήσουν ένα δέντρο, που θα τους δώσει μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς, ώστε να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους και να γυρίσουν σοφότερα πίσω.

Η αλληγορία του κειμένου είναι εμφανής, σε καιρούς, που το φαινόμενο του μπούλινγκ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στα σχολεία και όχι μόνο. Ο σκοπός του κειμένου είναι κατά βάση εκπαιδευτικός, καταφέρνει, όμως, συγχρόνως, να ξεφύγει από τον σκόπελο του στείρου διδακτισμού. Οι γενναίες δόσεις περιπέτειας, φαντασίας και χιούμορ βοηθούν, ώστε το έργο να αποφύγει τον μελοδραματισμό και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών θεατών στην ιστορία, η οποία περιλαμβάνει τα βασικά χαρακτηριστικά των παραμυθιών (έναν σοφό βασιλιά, περιπέτεια σε ένα μυστικό, μαγεμένο δάσος, ένα ζωντανό δέντρο κ.α.). Το κείμενο είναι αρκετά αναπτυγμένο δραματουργικά και απευθύνεται σε ηλικίες περίπου από 5-6 χρονών και άνω.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Ο Κώστας Βουτσάς σκηνοθετεί με γρήγορο, κινηματογραφικό ρυθμό και εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για γέλιο. Οι αστείες σκηνές και τα λογοπαίγνια είναι συνεχή και, μάλιστα, ο Κ.Βουτσάς βρίσκει την ευκαιρία να αναφέρει και τις περίφημες ατάκες του: «Κατίνα, σαλαμάκι!», «Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» «Φσστ, μπόινγκ!» προκαλώντας κύμα γέλιου σε μικρούς και μεγάλους.

Ο τρόπος εναλλαγής των σκηνών είναι έξυπνος: χρησιμοποιούνται μικρές ταμπέλες, που αναγράφουν τον χώρο δράσης π.χ. δάσος, ώστε η πλοκή να εκτυλίσσεται απόλυτα κατανοητά για τα παιδιά. Τα κοστούμια είναι καλοφτιαγμένα και ξεχωρίζει αυτό του δέντρου της γνώσης. Η μουσική και τα τραγούδια είναι ταιριαστά για την παράσταση και οι χορογραφίες διασκεδαστικές και εμπνευσμένες.

Ο Κ.Βουτσάς, στον ρόλο, του σοφού και δίκαιου βασιλιά, αποδεικνύει, ότι το κωμικό ταλέντο δεν χάνεται ποτέ και χαρίζει άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Η Αλίκη Κατσαβού, εκτός από την συγγραφή του κειμένου, ερμήνευσε πειστικά και απολαυστικά την μοχθηρή δασκάλα, όπως και ο Άγγελος Μπέσσας, στον ρόλο του στρογγυλοκέφαλου, που κατάφερε να κάνει το κοινό να ταυτιστεί αβίαστα μαζί του: Όταν αντέδρασε απέναντι στους θύτες του μπούλινγκ, όλα τα παιδιά ξέσπασαν σε επευφημίες.

Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς ξεχώρισε η Δήμητρα Μπακαλγιάννη, με την πολύ καλή φωνή της και το εξαιρετικό κωμικό τάιμινγκ και η Εβελίνα Κυπραίου, που ήταν αιθέρια και μυστηριώδης ως το δέντρο της γνώσης, ενώ εντυπωσίασε, συγχρόνως, με την άψογη κίνησή της.

Μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στην σκηνή του θεάτρου και να συναντήσουν τους ηθοποιούς, οι οποίοι τα υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Αλίκη Κατσαβού – Κώστας Βουτσάς

Σκηνοθεσία: Κώστας Βουτσάς

Μουσική: Νίκος Σαπουντζάκης

Ενορχήστρωση: Κώστας Χαριτάτος

Χορογραφίες: Άγγελος Μπέσσας

Κοστούμια: Νίκος Βουτσάς – Άννα Κατσαβού

Κατασκευές: Παναγιώτης Παλαιοθόδωρος

Φωτογραφίες: Γιάννης Βολιώτης

Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Αλίκη Κατσαβού, Άγγελος Μπέσσας, Αναστασία Σκοπελίτη, Εβελίνα Κυπραίου, Σάββας Μενοίκου, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Δήμητρα Μπακαλγιάννη

Ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων) παρουσίασε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Κολωνού τη θεατρική παράσταση στο “Ανοιχτό θέατρο του Κολωνού” (Ιωαννίνων και Καπανέως, Λόφος Κολωνού) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόγραμμα Περιοδείας:

14/7/15 Παπάγου, Δημοτικό Κηποθέατρο

15/7/15 Σαρωνίδα, Τριανόν Cinemax

16/7/15 Ραφήνα, Προαύλιο Γυμνασίου-Λυκείου Ραφήνας

17/7/15 Πετρούπολη, Μικρό Θέατρο

22/7/15 Ηλιούπολη, Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής)

28/7/15 Γαλάτσι, Άλσος Βεΐκου

29/7/15 Αμαλιάδα, Αρχαία Ήλιδα

30/7/15 Μαραθώνας, Κιν/Θέατρο Cool Τύμβος

31/7/15 Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο

01/8/15 Λουτράκι, Πάρκο Δεξαμενής

03/8/15 Green Theater Festival – Αρχαίες Κλεωνές

05/8/15 Μαρκόπουλο, Θέατρο Σάρας

06/8/15 Βόλος, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα»

07/8/15 Κατερίνη, Δημοτικό στάδιο Λιτοχώρου

09/8/15 Γρεβενά, Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι

10/8/15 Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου

11/8/15 Κασσάνδρα, Αμφιθέατρο Σίβηρης

17/8/15 Χαλκίδα, Θέατρο Ορέστης Μακρής

31/8/15 Σαλαμίνα, “Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας

03/9/15 Υπάτη Λαμίας, Τόπος Τεχνών Χώρα

05/9/15 Περιστέρι

07/9/15 Θήβα, Θέατρο Μοσχοποδίου

12/9/15 Νέα Σμύρνη, Κηποθέατρο Άλσους Ν. Σμύρνης

Keywords
Τυχαία Θέματα