Ενδοοικογενειακή βία ΕΛΑΣ: «Μένουμε ασφαλείς. Δεν μένουμε σιωπηλοί»

Ενδοοικογενειακή βία ΕΛΑΣ: Ο μόνος αριθμός που πρέπει να καλέσεις είναι το «100». Αυτό τονίζεται με όλους τους τρόπους, σε βίντεο με οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας το οποίο ανέβηκε στη σχετική ιστοσελίδα του Σώματος.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο μικρής διάρκειας βίντεο, για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά, στους κόλπους της οικογένειας, εμφανίζεται πρώτα μία αστυνομικός η οποία απευθυνόμενη σε όσους θέλουν να καταγγείλουν, αλλά διστάζουν, λέει: «Σε περίπτωση

ανάγκης, ο μόνος αριθμός που πρέπει να καλέσεις είναι το «100». Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις, στείλε μήνυμα, SMS στο  100 και γράψε το ονοματεπώνυμό σου, τη διεύθυνσή σου και από ποιον κινδυνεύεις. Εάν δεν μπορείς εσύ να καλέσεις το «100», ζήτησε από κάποιον άλλον.

Δεν έχει σημασία ποιος θα το κάνει. Η Αστυνομία θα επιληφθεί, μόλις ενημερωθεί» Στο σημείο αυτό, εμφανίζεται η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνόμος Β  Ιωάννα Ροτζιώκου, η οποία κλείνει το μήνυμα με τις φράσεις:

«Μένουμε ασφαλείς. Δεν μένουμε σιωπηλοί».

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η κ. Ροτζιώκου, δέχθηκε και ερωτήσεις σχετικά με τα κρούσματα οικογενειακής βίας στη χώρα μας. «Είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε και συνέχισε: «Στη χώρα μας για το χρονικό διάστημα 2010-2019 καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές αρχές περισσότερα από 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από χρόνο σε χρόνο παρατηρείται αυξητική τάση στην καταγραφή των καταγγελιών γεγονός που μπορεί να οφείλεται είτε στην αύξηση των περιστατικών είτε στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας αναφορικά με αυτό το ζήτημα».

Αναφέρθηκε και στο χρονικό διάστημα του περιορισμού στα σπίτια λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. «Το χρονικό διάστημα του εγκλεισμού, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών της ενδοοικογενειακής βίας συγκριτικά με το περασμένο χρονικό διάστημα.

Αύξηση σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία

Ωστόσο, σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών για τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε περιόδους παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι ενδεχομένως να αυξηθούν αυτά τα περιστατικά, ωστόσο εμείς από την πλευρά μας δε διαπιστώσαμε αύξηση των καταγγελιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να μην υπήρξε αύξηση των περιστατικών». Υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω της συνεχούς παρουσίας του υπαίτιου να μην ήταν δυνατόν να γίνουν καταγγελίες.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι από την πλευρά του θύματος υπάρχει φόβος, ανασφάλεια, ντροπή και δισταγμός να καταγγείλει το τι του έχει συμβεί και να έρθει αντιμέτωπο με τις επίσημες διωκτικές αρχές, μας οδήγησε και εμάς από την πλευρά μας στο να επικαιροποιήσουμε τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», συνεχίζει η Αστυνόμος Ιωάννα Ροτζιώκου.

Καλέστε ή στείλτε μήνυμα

Στο πλαίσιο αυτό προτρέπουμε τα θύματα σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν ή να στείλουν ένα μήνυμα – sms  στο 100, να επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας ή να καλέσουν τη γραμμή SOS – 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Επίσης, επειδή είναι ένα αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μπορεί οποιοσδήποτε τρίτος να το καταγγείλει και εφόσον το επιθυμεί να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή την περίοδο διεξάγεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή βία με τίτλο: «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα