«Ενεργός πολίτης στη χώρα μου και τον κόσμο»

Στον Νίκο Καραμάνογλου (karamanoglou@attikipress.gr)

Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη στην «Αττική freepress» ο καθηγητής φιλοσοφίας της Τέχνης, σε Ελλάδα και Παρίσι, και Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού, Δημοσθένης Δαββέτας, μιλά για τον εαυτό του την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία.

Ποιος είναι λοιπόν ο Δημοσθένης Δαββέτας;

«Είμαι ένας λάτρης της τέχνης

και της γόνιμης πολιτικής προσφοράς. Υπηρετώ με συνέπεια και σεβασμό τις τέχνες και τα γράμματα καθώς είμαι ποιητής, εικαστικός, συγγραφέας, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με τον πολιτισμό και την πολιτική από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού από το 2012. Βέβαια όλα αυτά προσπαθώ να τα συνδυάζω, και ελπίζω επιτυχώς, με το ρόλο του γονιού. Είμαι τυχερός γιατί η ζωή μου έδωσε την τεράστια τύχη να μπορώ να συνταιριάζω όλα όσα αγαπώ, δίχως να υποχρεωθώ ποτέ να ακολουθήσω τη μία επιλογή εις βάρος της άλλης.

Θέλω λοιπόν να είμαι ενεργός πολίτης στη χώρα μου και τον κόσμο. Σαν ενεργός πολίτης πιστεύω ακράδαντα ότι έχω χρέος να συμβάλλω και εγώ από το δικό μου μετερίζι στην ενεργοποίηση της τέχνης στην πολιτική ώστε να καταστεί η πολιτική πιο πολιτισμένη.
Είμαι ένας ενεργός πολίτης ο οποίος πιστεύει ότι δε μπορεί να είμαστε δέσμιοι μόνο των χρηματοπιστωτικών και υλικών μας αναγκών αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να καλλιεργούμε και τους πνευματικούς μας ορίζοντες.


Είμαι όμως πάνω από όλα Έλληνας που θέλει να τιμά την Ιστορία του πολιτισμού της χώρας του αλλά και το παρόν της. Ένας Έλληνας που ακριβώς επειδή είναι Έλληνας μπορεί να συνυπάρξει στη διεθνή κοινότητα με βάση τις αρχές του ελληνισμού που είναι η αυτογνωσία, η φιλία, η ανοχή, η δημοκρατία, η ατομική και συλλογική καλλιέργεια και η δημιουργική και γόνιμη σύμπραξη πνευματικής ζωής και καθημερινότητας. Είμαι υποστηρικτής των βασικών αρχών του ανθρωπισμού».

Πότε ξεκινήσατε να συνδυάζετε τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες με την πολιτική δράση;

«Ήδη από το Πανεπιστήμιο υπήρξα πρόεδρος των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης πριν δηλαδή αρχίσω να δημιουργώ ποίηση, λογοτεχνία ή να κάνω εκθέσεις ζωγραφικής. Η πολιτική ήταν για μένα πάντα κάτι το σημαντικό και στα αυτιά μου ηχούσε πάντα η φράση του Αριστοτέλη στα «Ηθικά Νικομάχεια», ότι «η πολιτική είναι η ύψιστη των Τεχνών». Άρα εξ ορισμού τέχνη και πολιτική συνυπάρχουν . Η τέχνη είναι πολιτική διότι έχει να κάνει με το διαμόρφωση της πολιτιστικής συνείδησης των πολιτών και η πολιτική είναι τέχνη διότι χρειάζεται τη μαεστρία του καλλιτέχνη όχι μόνο για να αφουγκράζεται και να κατανοεί τα προβλήματα του κόσμου αλλά και να μπορεί επίσης να τα εκφράζει σε μία καθαρή κατανοητή γλώσσα.

Άλλωστε εάν δούμε τη συγγένεια τεσσάρων λέξεων θα καταλάβουμε τι εννοώ. Οι λέξεις πόλις, πολίτης, πολιτική, πολιτισμός γυρίζουν γύρω από την ίδια ρίζα. Είναι ουσιαστικά οι τέσσερις όψεις του ίδιου πράγματος . Δεν μπορεί να κάνει κάποιος πολιτική δίχως να έχει πολιτισμό έτσι ώστε να είναι ένας δημιουργικός και χρήσιμος πολίτης για την πόλη.

Όταν λοιπόν τελείωσε η φοιτητική μου περίοδος βρέθηκα στο Παρίσι για συνέχεια των σπουδών μου. Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο Παρίσι πάντα συμμετείχα με τον τρόπο μου (κείμενα, ομιλίες δράσεις) στην πολιτική της χώρας μου. Περίμενα απλά και υπομονετικά την κατάλληλη χρονική στιγμή για να μπορέσω να επιστρέψω και να εμπλακώ στην πολιτική κατάσταση της πατρίδας μου. Την ευκαιρία μου έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, σημερινός Πρωθυπουργός. Πρώτα όταν με έκανε Σύμβουλο του και τώρα που με προτείνει ως υποψήφιο Ευρωβουλευτή. Για αυτό άλλωστε πιστός σε αυτές τις ιδέες μου κάνω μια προεκλογική εκστρατεία συνδυάζοντας πολιτικό λόγο, ανάλυση και γνώση ευρωπαϊκών ζητημάτων μαζί με καλλιτεχνικά δρώμενα. Δεν πιστεύω όπως έχω γράψει ήδη στα άρθρα μου ότι ο άνθρωπος των γραμμάτων, ο διανοούμενος πρέπει να είναι μακριά από την πολιτική δράση. Το αντίθετο πιστεύω ότι πρέπει να έχει άμεση συμμετοχή, να παίρνει ρίσκα, να δείχνει υπευθυνότητα με προτάσεις και δράσεις και να είναι καθημερινά ενεργός σε ζητήματα πολιτισμού, κοινωνίας, οικονομίας και οικολογίας.

Και εδώ θέλω να προσθέσω ότι στα ζητήματα πολιτισμού εμπεριέχονται και τα ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος γιατί ο τόπος και ο τρόπος που ζούμε το περιβάλλον όπου αναπτυσσόμαστε εμείς και οι συμπολίτες μας είναι άριστα συνδεδεμένο με μία συμπεριφορά του πολίτη που πρέπει να έχει πολιτισμό, που πρέπει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα στον εαυτό του και στους συνανθρώπους του. Η φροντίδα του περιβάλλοντος έχει να κάνει με την πολιτισμένη σχέση που πρέπει να έχει ο συνειδητός πολίτης με τη φύση».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών στις οποίες είστε υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Με τι τρόπο πιστεύετε ότι το κεφάλαιο του πολιτισμού, το οποίο και εκπροσωπείτε, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνικού κράτους;

«Βασικός τροχός ανάπτυξης του ελληνικού κράτους είναι ο πλούσιος και ποικιλόμορφος πολιτισμός της, το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων του χθες, του σήμερα και του αύριο. Ο πολιτισμός της χώρας μας θα μπορούσε να καταστεί, με την ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων και μη αξιοποιημένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων , “ατμομηχανή” της οικονομίας, καθώς ο πολιτισμός μιας χώρας συνδέει και συνδέεται με αρκετούς τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση αλλά και η καινοτόμος έρευνα. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να δημιουργεί και να χαράσσει την πορεία της με γνώμονα το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και που συνεχώς αναπτύσσει.

Σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία βίωσε μια ανελέητη κρίση αλλά ήδη ξεκίνησε μια νέα πορεία εξόδου της χώρας στις αγορές, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει ξοδεύοντας αλόγιστα χρήματα για δημιουργία μουσείων ή πολιτιστικών χώρων, αλλά με την παραγωγική αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διενέργεια διευρωπαϊκών πολιτιστικών δράσεων με στόχο την ανάδειξη των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών –δημιουργών. Ήδη από μέρους μου έχει ληφθεί η πρωτοβουλία συνεργασίας με κράτη όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία με στόχο τη διενέργεια της πρώτης Μπιενάλε Ποίησης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η δράση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες καλλιτέχνες –δημιουργούς να συνεργαστούν διαδραστικά με Ευρωπαίους καλλιτέχνες σε project κοινού ενδιαφέροντος προκειμένου να ανοίξουν διάλογο με όλες τις εκφάνσεις της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Μια εξωστρεφής πολιτική της πολιτείας για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού είναι όρος απαράβατος για τη δυναμική επανεμφάνιση της χώρας μας στα διεθνή και ευρωπαϊκά δρώμενα, προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε θέση ισχύος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Σε εσωτερικό επίπεδο το ελληνικό κράτος μπορεί να οδηγηθεί σε επίπεδα ανάπτυξης με την ενίσχυση του τουρισμού αναδεικνύοντας τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας. Γιατί η προώθηση του τουρισμού έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτυχή προώθηση πολιτικών απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή αλλά και κεντρική ανάπτυξη.

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργικής έκφρασης παγκοσμίως και θα πρέπει να αποτελέσει στοιχεία συγκρότησης της ευρωπαϊκής μας συνείδησης που τόσο χρειαζόμαστε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η ανάπτυξη ξεκινάει και καταλήγει στον πολιτισμό, το πραγματικό κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας».

Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι πάντα επιτυχημένο, δημιουργικό και αξιέπαινο έργο και να είστε πρότυπο για τους νέους γιατί η τέχνη, η γνώση και ο πολιτισμός είναι αξίες άφθαρτες.

Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω δύο λόγια που είπατε και τα συνυπογράφω. Η τέχνη, η γνώση και ο πολιτισμός είναι όντως αξίες άφθαρτες που οφείλουμε να υπηρετούμε με συνέπεια και σεβασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα