Ένεση αξιοπιστίας η σύλληψη ληστών της Ολυμπίας

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν οι θρασύτατοι ανθέλληνες ληστές του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας που στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους είχαν αφαιρέσει υπό την απειλή όπλου, 77 εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας και μαζί με αυτά τα ελάχιστα υπολείμματα αξιοπιστίας μας ως χώρα και ως σοβαρό κράτος.

Όπως αποδείχθηκε  οι δράστες ήταν Έλληνες, οι οποίοι μετά από μήνες υπομονής αποφάσισαν να μοσχοπουλήσουν τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που άρπαξαν από το μουσείο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,

αστυνομικοί προσποιήθηκαν τους αγοραστές και συνέλαβαν τους δράστες την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση του κλαπέντος χρυσού δαχτυλιδιού μυκηναϊκής εποχής (15ου αιώνα π.χ.)  έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην ληστεία. Πρόκειται  για Έλληνες, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι έρευνες για εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση είναι σε εξέλιξη.  Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία των ληστών του μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, αλλά πηγές αναφέρουν πως είναι ηλικίας 35 με 45 χρόνων και ασχολούνται χρόνια με την αρχαιοκαπηλία. Οι δράστες υπέδειξαν στους αστυνομικούς το χωριό Κοσκινάς της Ηλείας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία, όπου βρέθηκαν μέσα σε σάκο που ήταν θαμμένος και όλα τα άλλα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το μουσείο. Μεταφερθήκαν στο μουσείο προκειμένου να γίνει καταμέτρηση και να επαληθευτούν τα στοιχεία με αυτά που είχαν αρπάξει οι ληστές. Έτσι επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών που από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως τα κλοπιμαία δεν είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Οι αστυνομικοί και το υπουργείο Πολιτισμού θέλουν, πρώτα να συλληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και στη συνέχεια να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις. Αυτή την ώρα βρίσκονται  τρεις παράλληλες επιχειρήσεις σε Πύργο, Πάτρα και Αθήνα…

Πώς έγινε η ληστεία

Οι ληστές χτύπησαν στις 7.30 το πρωί το μουσείο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.

Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα η οποία είχε μόλις απενεργοποιήσει τον συναγερμό και κατευθυνόταν σε άλλο χώρο του Μουσείου για να απενεργοποιήσει ένα δεύτερο σύστημα.

Οι δύο δράστες -ένας μιλούσε «σπαστά» ελληνικά, ο δεύτερος ακουγόταν Έλληνας- αιφνιδίασαν και ακινητοποίησαν τη γυναίκα.

Την φίμωσαν με μονωτική ταινία και αφού την έδεσαν σε μία καρέκλα της ζήτησαν να τους δείξει που βρίσκεται το «χρυσό στεφάνι» και τα «γραμματόσημα».

Η αξία της εν λόγω συλλογής γραμματοσήμων του Γεωργίου Παπαστεφάνου, που δεν υπήρχε εκεί, φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία και θεωρείται ανεκτίμητη από τους καλά γνωρίζοντες.

Εκτός από τη συλλογή, οι ληστές αναζητούσαν τα χρυσά στεφάνια και ένα χρυσό δαχτυλίδι, που χρονολογείται από το 1.500 π.χ. Όπως είχε αποκαλύψει  η 48χρονη αρχαιοφύλακας, οι ίδιοι αναζητούσαν συγκεκριμένα εκθέματα.

Η ληστεία στο μουσείο της Αρχαία

Keywords
Τυχαία Θέματα