Ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ: Αποκαρδιωτικές προβλέψεις από Γάλλο υπουργό

Μέχρι και 15-20 χρόνια θα διαρκέσει η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα Κυριακή (22.5.2022) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον. Παρόλα αυτά, η Ουκρανία θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολιτική κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ο ίδιος.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή

δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε στο Radio J. «Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ‘Καλωσορίσατε στην ΕΕ’ αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ‘Θα γίνει σε 15 χρόνια’, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού», συνέχισε.

«Τους οφείλουμε ένα πολιτικό σχέδιο όπου να μπορούν να ενταχθούν»

«Εν αναμονή, οφείλουμε στους Ουκρανούς (…) ένα πολιτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν», συνέχισε, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα την οποία πρότεινε ο Μακρόν είναι «συμπληρωματική της ΕΕ» και μπορεί να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν. Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, διχάζει την ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρότεινε στις 9 Μαΐου τη δημιουργία ενός «νέου ευρωπαϊκού οργανισμού» στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν προσωρινά οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Σε άλλη συνέντευξη, στην εφημερίδα Les Echos και στους σταθμούς Europe 1 και CNews, ο Μπον είπε ότι ο στόχος της Γαλλίας είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη» και «να απελευθερωθεί η Ουκρανία». «Παρέχουμε τα μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι σε πόλεμο, για να αντισταθεί (…) να απελευθερωθεί. Και οι Ουκρανοί δεν προκάλεσαν τον πόλεμο με τη Ρωσία, επιδιώκουν την απελευθέρωσή τους (…). Είναι θεμιτό, τους στηρίζουμε. Δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον. Αν δεν το έκανε η Ευρώπη, θα ήταν σαν να έλεγε “Εμπρός λοιπόν, η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει”. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Μπον.

Keywords
Τυχαία Θέματα