Με πρόταση Βούτση επανασυστήνεται η Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ομόφωνα δεκτή έγινε από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση για την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής στην πρότασή του «το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό παραμένει ζήτημα ανοικτό,

ως απαράγραπτο χρέος που αναζητεί επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και στην συγκροτημένη οργάνωση των Ελληνικών διεκδικήσεων συμβάλλοντας, τόσο στο επίπεδο της βέλτιστης δυνατής στοιχειοθέτησης και τεκμηρίωσής τους, όσο και στο επίπεδο της διαμεσολάβησης και επικοινωνίας τους μέσω της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

Ολόκληρη η πρόταση του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

(κατά το άρθρο 44 ΚτΒ)

«Για την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών». Το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό παραμένει ζήτημα ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητεί επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία και στην συγκροτημένη οργάνωση των Ελληνικών διεκδικήσεων συμβάλλοντας, τόσο στο επίπεδο της βέλτιστης δυνατής στοιχειοθέτησης και τεκμηρίωσής τους, όσο και στο επίπεδο της διαμεσολάβησης και επικοινωνίας τους μέσω της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις δύο προηγούμενες Κοινοβουλευτικές Περιόδους συστάθηκαν, συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν δύο Διακομματικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η μία ως συνέχεια της άλλης.

Η πρώτη, κατά τη διάρκεια της ΙΕ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, μετά την από 25/9/2012 πρόταση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, την οποία έκανε ομόφωνα αποδεκτή η Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου 2014.

Η δεύτερη, κατά τη διάρκεια της ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, μετά την από 8/3/2015 πρόταση της τέως Προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έγινε επίσης ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 2015.

Οι Επιτροπές λειτούργησαν αποτελεσματικά, με συνεχείς συνεδριάσεις, ακροάσεις ειδικών επί του θέματος και ακαδημαϊκών, με συγκέντρωση στοιχείων και υλικού (βλ. μεταξύ άλλων την από 30/12/2014 Απόρρητη Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον «Προσδιορισμό των αξιώσεων από τις Γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο»), αλλά και με την προετοιμασία για την επικοινωνία του ζητήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, πλην όμως το έργο τους έχει μείνει ανολοκλήρωτο λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής και λήξης της ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Παρουσιάζεται, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη επανασύστασης και επαναδραστηριοποίησης της Επιτροπής, προκειμένου να αξιοποιήσει, επιπλέον, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ομιλίες και επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου από Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω

-Την επανασύσταση, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, με αντικείμενο όπως αυτό προσδιορίζεται στις από 27/2/2014 και 10/3/2015 ομόφωνες Αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής και με προθεσμία υποβολής των προτάσεών της την 31/3/2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα