Επενδύουν σε ακριβότερα εισιτήρια μουσείων

Σε αυξήσεις από 5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ στις εισπράξεις των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων προσδοκά η κυβέρνηση για το 2015. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Το μέτρο περιέχεται στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προς του θεσμούς. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, τα δημόσια έσοδα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι χαμηλά και υπάρχει περιθώριο για την αύξησή τους. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως θα πρέπει να υπάρξει νέα

πολιτική για τα εισιτήρια που να είναι ανάλογη με τη σημαντικότητα των αρχαιολογικών χώρων και αντίστοιχη με τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι αλήθεια πως οι τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας είναι σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα χαμηλές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα κοστίζει 3 ευρώ (2 με την έκπτωση), ενώ η ενιαία τιμή εισόδου στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι 5 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο Λούβρο η επίσκεψη στις μόνιμες συλλογές κοστίζει 12 ευρώ και στην περιοδική έκθεση «Ορίζοντας την ομορφιά: το σώμα στην αρχαία ελληνική τέχνη», που παρουσιάζει αυτόν τον καιρό το Βρετανικό Μουσείο, 16,5 στερλίνες!

Η πρόταση για την αναθεώρηση της πολιτικής στην τιμή των εισιτηρίων συνοδεύεται από το μέτρο για τη δημιουργία πλατφόρμας, χαμηλού κόστους, που θα επιτρέπει την αγορά εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα, αλλά και την εφαρμογή του e-ticketing.

Από τον Ιούνιο

Ως χρόνος έναρξης του προγράμματος ορίζεται ο Ιούνιος του 2015, σε ελάχιστο δηλαδή διάστημα από σήμερα… Ηδη στο υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας, που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος μαζί με το Ταμείο Απαλλοτριώσεων, έχει αρχίσει η επεξεργασία της πρότασης, η οποία θα εφαρμοστεί, αρχικά, στα 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από παροχές, όπως ειδική μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και ελεύθερη είσοδος μια Κυριακή το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ίσως περισσότερες το χειμώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο Πολιτισμού τίθεται το θέμα της αναπροσαρμογής της τιμής των εισιτηρίων. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2011 είχε αποφασιστεί η θέσπιση ενιαίων εισιτηρίων, με την καθιέρωση πολιτιστικών διαδρομών επταήμερης διάρκειας, σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, το μέτρο εφαρμόστηκε μόνο μερικώς, όπως στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και των γύρω αρχαιολογικών χώρων (Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού κ.λπ.). Οπως μας ενημέρωσαν, στην περίπτωση της Ακρόπολης το ενιαίο εισιτήριο έχει διάρκεια 5 ημερών και κοστίζει 12 ευρώ, όσο και η ημερήσια επίσκεψη. Ακαρπες, επίσης, απέβησαν μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για την καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών διαφωνούν οι αρχαιοφύλακες. Σε ανακοίνωση της Ενωσής τους σημειώνεται πως «οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ξένοι και οι Ελληνες tour operators».

Εσοδα 53,5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 οι επισκέπτες των μουσείων ανήλθαν σε 3,9 εκατομμύρια (αύξηση 22,6% σε σχέση με το 2013). Οι αρχαιολογικοί χώροι δέχτηκαν 9,7 εκατομμύρια επισκέψεις (αύξηση 21,6%).

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 11,4 εκατ. ευρώ για τα μουσεία (αύξηση 27,8%) και σε 42,1 εκατ. ευρώ στους αρχαιολογικούς χώρους (αύξηση 13,1%). Σύμφωνα με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από το 2016 και μετά μέχρι 20 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα