Επί ξυρού ακμής η χώρα…

-Πού κρίνεται τώρα η μάχη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

-Πώς ερμηνεύονται τα νέα γκάλοπ

-Ποιοι παίζουν με τη φωτιά

-Οι μπλόφες και η πραγματικότητα

Είκοσι μέρες για γερά νεύρα θα μεσολαβήσουν, όπως όλα δείχνουν, μέχρι την 17η Ιουνίου. Το προεκλογικό θρίλερ μάλιστα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εξωτερικό, ιδιαίτερα από την πλευρά των δανειστών, απέναντι στη χώρα μας.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Μέχρι στιγμής,

όπως προκύπτει και από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, έχουν «ξεχωρίσει» οι διεκδικητές της πρώτης θέσης, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για να φανεί ποιο θα είναι το κριτήριο, με το οποίο θα κάνει την τελική επιλογή του το εκλογικό σώμα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στις μετρήσεις που προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, η παράσταση νίκης είναι υπέρ της Ν.Δ. Η αντίφαση αυτή θεωρείται ότι αντανακλά και τις ανάλογες διαθέσεις , το «μπέρδεμα», που επικρατεί και στο εκλογικό σώμα.

Πάντως, ενώ στην πρώτη φάση το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είχε απόλυτο χαρακτήρα, ο ελιγμός που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας όρκους πίστης και παραμονής στην ευρωζώνη, διαφοροποιεί ως ένα βαθμό τα δεδομένα. Και έχει μεταφέρει τη συζήτηση στις πιθανές παρενέργειες που θα έχει η μια ή άλλη επιλογή του εκλογικού σώματος. Με άλλα λόγια, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια πλευρά έχει πιο ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα των εκλογών και την κυβέρνηση που θα προκύψει, η οποία θα έχει ως κορμό είτε τη Ν.Δ., είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη στροφή που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ -και η οποία σε κάθε περίπτωση τον αφήνει εκτεθειμένο για την άρνησή του να συμπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά την 6η Μαΐου- διαμορφώνεται βέβαια ένα πλαίσιο σύμπτωσης των περισσοτέρων πια πολιτικών δυνάμεων υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί, διότι οι προτάσεις που θέτει στο τραπέζι και παρουσιάζει ως κυβερνητικές προτεραιότητες καταλήγουν σε ένα «αντιευρωπαϊκό» αποτέλεσμα και απειλούν να θέσουν τη χώρα στο περιθώριο και να την οδηγήσουν σε περιπέτειες. Αυτή μάλιστα η προοπτική φαίνεται ότι δημιουργεί σύγχυση στην Κουμουνδούρου, η οποία προσπαθεί «να πατήσει σε δύο βάρκες», ικανοποιώντας όλες τις εσωκομματικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν συνάψει απλώς ανακωχή μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Τα δεδομένα γίνονται πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ προσδιορίζουν τα περιθώρια, στα οποία μπορεί να γίνει η μετεκλογική συζήτηση με τη χώρα μας. Καθιστούν καθημερινά σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ελαστικοποίηση ορισμένων από τους όρους του Μνημονίου και εμπλουτισμό του με αναπτυξιακά μέτρα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της Ελλάδας. Αυτό φαίνεται να διαμορφώνει μια τομή μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών, που εφόσον δεν οδηγηθούν στα άκρα τα πράγματα, εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κατάρρευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα