Επικίνδυνα τοξικά μέταλλα περιέχουν τα κραγιόν

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αναθεωρήσουν για τα σέξι κόκκινα χείλη που επιθυμούν να αποκτήσουν. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, πολλά κραγιόν περιέχουν τοξικά μέταλλα, πολύ επιβλαβή για την υγεία.

Από τη δεκαετία του 1990, αναφορές για ίχνη μολύβδου στα κραγιόν έχουν προκαλέσει, κατά καιρούς, συναγερμό στις υπηρεσίες υγείας. Η παρούσα μελέτη ανέλυσε την περιεκτικότητα σε μέταλλα από 32 κραγιόν και λιπ-γκλος, και διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά είχαν μικρή περιεκτικότητα

σε βαρέα μέταλλα, η οποία όμως θα μπορούσε να καταστεί προβληματική με τη συχνή και τακτική χρήση των καλλυντικών αυτών.

Η κατάποση των μετάλλων

Είναι ουσιαστικά αδύνατο να βάλει κάποια γυναίκα ένα προϊόν για τα χείλη, χωρίς να γίνει κατάποση μίας μικρής ποσότητας. Με βάση το δεδομένο αυτό, οι ερευνητές υπολόγισαν πως με μέση χρήση (εφαρμογή δύο φορές την ημέρα), μία γυναίκα που βάζει κραγιόν, θα έχει κατάποση περίπου 24 mg του προϊόντος ανά ημέρα – και έως 87 mg με υψηλή χρήση.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσληψη έστω και μικρής ποσότητας καδμίου, χρωμίου (θεωρούνται καρκινογόνες ουσίες) ή μολύβδου σε προϊόντα μακιγιάζ, στο πλαίσιο σχετικής οδηγίας της για τα καλλυντικά.

Τα μέταλλα που βρέθηκαν σε κραγιόν

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν πως όλα τα προϊόντα περιείχαν μαγγάνιο, με τα περισσότερα να έχουν και υψηλές ποσότητες τιτανίου και αργιλίου. Σημειώνεται επίσης πως τα υψηλά επίπεδα μαγγανίου έχουν συνδεθεί με νευρολογικές διαταραχές. Επίσης, η μέση χρήση των 10 από τα 32 προϊόντα που εξετάστηκαν, οδηγεί σε μεγαλύτερη από την αποδεκτή, ημερήσια πρόσληψη χρωμίου.

Εξάλλου, πολλά προϊόντα περιείχαν μόλυβδο. Το 2011, οι φόβοι για πιθανή περιεκτικότητα σε μόλυβδο στα κραγιόν είχε καταλήξει σε εξέταση 400 προϊόντων στην αμερικανική αγορά, διαπιστώνοντας ότι τα προϊόντα είχαν χαμηλά επίπεδα μολύβδου που ήταν σε «αποδεκτά» επίπεδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα πως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που προκύπτουν από τα μέταλλα στα κραγιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα