Επικίνδυνος μύκητας που σκοτώνει βατράχους εντοπίστηκε και στη χώρα μας

Ένας πολύ επικίνδυνος μύκητας, ο Batrachochytrium dendrobatidis, θεωρείται υπεύθυνος για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων παγκοσμίως,εντοπίστηκε πρόσφατα στη λίμνη Βιστωνίδα στη Θράκη και τη Δυτική Πελοπόννησο, στο οικοσύστημα Στροφυλιά.

Μάλιστα, διεθνής επιστημονική ομάδα διαπίστωσε την ύπαρξη θετικών δειγμάτων βατραχοχυτριδιωμύκωσης σε αμφίβια και στις δύο περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της παγκόσμιας εξάπλωσης του μύκητα, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα,

ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων Αρχών.

Σε ανακοίνωση του σχετικά με το θέμα, ο Φορέας Διαχείρησης Στενών και Εκβολών ποταμών Καλαμά-Αχέροντα προειδοποιεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του, δηλαδή της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων, να απευθυνθούν αρμοδίως.

«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα ότι ο επικίνδυνος μύκητας Batrachochytrium Dendrobatidis που ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο εντοπίστηκε σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη (Βιστωνίδα) και τη δυτική Πελοπόννησο (Στροφυλιά).

Ενδέχεται ο συγκεκριμένος μύκητας να υπάρχει και σε άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα (λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα και γενικότερα σε γλυκά/ υφάλμυρα νερά) καθώς δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι υγρότοποι, και κατά συνέπεια και στο Ν. Θεσπρωτίας.

Η ταχύτητα εξάπλωσης του Batrachochytrium dendrobatidis σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο του δράση, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.

Παρακαλούμε όσους κινούνται (κατοίκους ή επισκέπτες) στις υγροτοπικές περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων να απευθυνθούν στο Φορέα Διαχείρισης.

Τα μέτρα εφαρμόζονται σε μετακινήσεις μεταξύ περιοχών άνω του ενός χιλιομέτρου.»

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ:

Περιορισμός των επισκέψεων σε λοιμύποπτα υδατικά οικοσυστήματα στο μικρότερο δυνατό αριθμό.Αποφυγή αναίτιου/άσκοπου χειρισμού, σύλληψης ή μεταφοράς ζωντανών αμφιβίων.Αποφυγή επαφής με νεκρά αμφίβια.‘Αμεση απολύμανση οποιουδήποτε υλικού δειγματοληψίας (δίχτυα, κουβάδες, μπότες κ.α.)Προτείνεται η εναλλακτική χρήση δύο ζευγαριών υποδημάτων (μπότες), ανά περιοχή και περίοδο δειγματολειψίας.Στάθμευση οχημάτων σε περιοχές με σκληρό έδαφος (χαλίκι) και χωρίς βλάστηση.Αν δεν προβλέπεται ο χειρισμός αμφιβίων, η χρήση γαντιών δεν κρίνεται απαραίτητη. Σε αντίθετη περίπτωση, συνίσταται η χρήση γαντιών βινυλίου (όχι λάτεξ) μιας χρήσης.

>>>> Συνιστώμενο πρωτόκολλο απολύμανσης

Keywords
Τυχαία Θέματα