Επιπλέον μέτρα αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση του χρέους προβλέπει ο Ντάισελμπλουμ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν και νέα μέτρα, μετά το τέλος του 2014, οπότε και λήγει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφήνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ολλανδός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ

παράλληλα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προόδου της ελληνικής οικονομίας.

«Καταλαβαίνω απολύτως πόσο σοβαρή και επώδυνη είναι η ύφεση. Η στρατηγική που ακολουθείται για την Ευρωζώνη και για την Ελλάδα αποτελείται από δύο σκέλη. Αφενός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία είναι αναπόφευκτη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, για τη χρηματοδότηση των κρατών και τη διατήρηση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Αφετέρου από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές διότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα επισήμανε πως το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το τέλος του 2014 και στη διάρκεια αυτού του έτους θα εξετάσουν πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και πως θα προχωρήσουν.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σημείωσε πως είναι δύσκολο να προβλέψουν. «Έχουμε, όμως, συμφωνήσει ότι αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα».

Τέλος, είπε πως «θα εξετάσουμε αν το πρόγραμμα αποδίδει όπως περιμέναμε ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την οικονομική ανάκαμψη και την αποκλιμάκωση του χρέους. Δεν έχουμε προσδιορίσει ποια μέτρα θα χρειαστούν ή δεν θα χρειαστούν, αλλά πριν από το καλοκαίρι του 2014 θα έχουμε επανεξετάσει την πρόοδο του προγράμματος και τι χρειάζεται να γίνει για την αποκλιμάκωση του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα