Κυβέρνηση: Επίπονες και μακρές οι διαπραγματεύσεις- Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

Για «επίπονες και μακρές διαδικασίες» κάνει λόγο η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική πλευρά παρουσιάζει στους θεσμούς τεκμηριωμένες θέσεις».

«Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα. Αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές η πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης» αναφέρει, σε άτυπη ενημέρωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Η

διαβούλευση πάντως συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Στη λίστα δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά ελληνικές θέσεις που μεταφέρουν βάρη από τα συνήθη υποζύγια σε έχοντες και κατέχοντες», υποστηρίζει η κυβέρνηση.

«Διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι απροετοίμαστη είτε ότι υπάρχουν τριβές μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα», σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που διέρρευσαν στον Τύπο, από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι «ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η κυβέρνηση στo Brussels Group. Παρόλα αυτά δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση».

ΥΠΟΙΚ: Παραμένει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ- Σταδιακά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ, ο ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να παραμείνει ως έχει για φέτος και όποιες αλλαγές επέλθουν από του χρόνου.

Οι ίδιες πηγές, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν ότι «ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει», ενώ σε ό, τι αφορά στην αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 12.000 ευρώ, οι πηγές αυτές σημειώνουν ότι «θα γίνει σταδιακά».

Σχετικά με την οφειλόμενη δόση προς το ΔΝΤ, που πρέπει να γίνει στις 9 Απριλίου, διαβεβαιώνουν ότι «θα πληρωθεί κανονικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει παραδοθεί στους θεσμούς το ελάχιστο ποσό εσόδων που μπορεί να προσδοκάται είναι 3,2 δισ. ευρώ, ενώ στη καλύτερη περίπτωση μπορεί οι εισπράξεις να υπερβούν και τα 4 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες αυτοί αποκαλύπτουν ότι εκτός από την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων που εστάλη στους πιστωτές της χώρας, υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αποσταλεί.

Παράλληλα, υπάρχει και λίστα με ερωταποκρίσεις (Q&A). Αυτή είναι διαμορφωμένη με βάση τα προηγούμενα, και περιλαμβάνει αυτά που δέχεται και εκείνα που απορρίπτει η κυβέρνηση από το mail Χαρδούβελη και την ενδιάμεση έκθεση τρόικας (State of Play) της 10ης Δεκεμβρίου..

Εξάλλου, από το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπάρχει Fat TAX (φόρος στα προϊόντα με υψηλά λιπαρά), όπως και σκέψεις για αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η ενίσχυση της εισπραξιμότητάς του». «Υπάρχει πρόβλημα στην εισπραξιμότητα» λένε και αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στη Μύκονο να έχουμε μείωση ΦΠΑ 30%».

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα