Επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα-Η επόμενη ημέρα

Στην Αθήνα βρέθηκε για ένα εικοσιτετράωρο την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τα συμπεράσματα από την επίσκεψη αυτή αναλύουν σήμερα (Παρασκευή) οι γερμανικές εφημερίδες.

Η Welt χρησιμοποιεί την έκφραση «καρότο και μαστίγιο», προκειμένου να δώσει έτσι τον δικό της χαρακτηρισμό στην επίσκεψη. Η Welt αναφέρει ότι ο Σόιμπλε μοίρασε υποσχέσεις στήριξης

για να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, όμως όσον αφορά στο «κούρεμα» θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.

Το Spiegel προσεγγίζει με πιο επιθετικό τρόπο την επίσκεψη Σόιμπλε αναφέροντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είδε «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας». Το σχετικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού τιτλοφορείται «Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα», ενώ επισημαίνεται ότι «σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο». Σύμφωνα με το Spiegel, μόνο ένα «ψαλίδι» στο χρέος θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.

Η Neue Ruhr Zeitung σημειώνει ότι ο Σόιμπλε προσέφερε έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, ωστόσο το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, είπε και πράγματα τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Τέλος, σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το δράμα της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα