Επιστήμονες έφτιαξαν συνθετικά ένζυμα

Στη δημιουργία ενζύμων από τεχνητό γενετικό υλικό στο εργαστήριο προχώρησε μια ομάδα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους οποίους τα συνθετικά ένζυμα λειτούργησαν το ίδιο καλά, όσο τα πραγματικά.

Η εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature, δεν παρέχει μόνο ενδείξεις για τα δομικά στοιχεία της ζωής, αλλά ανοίγει το δρόμο και για την ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών θεραπειών για τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να καταφέρουν να δημιουργήσουν πιο σύνθετες δομές, που ανταγωνίζονται

τη φύση, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Η πρωτοποριακή αυτή έρευνα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Dr Philipp Holliger και η ομάδα του δημιούργησαν συνθετικές εκδοχές DNA και RNA, τα μόρια που κουβαλούν το βασικό γενετικό κώδικα της ζωής.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα τεχνητά XNAs ως δομικά στοιχεία, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν αν μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθετικά ένζυμα –οι ουσίες που συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα σωματικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα η διαδικασία της πέψης.

«Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι μόνο το DNA και RNA μπορούσαν να αποθηκεύσουν γενετικές πληροφορίες και πως μαζί με τις πρωτεΐνες ήταν τα μόνα βιομόρια που μπορούσαν να σχηματίσουν ένζημα» εξήγησε ο Dr Holliger.

Η ομάδα του βρήκε, ότι ήταν δυνατή η δημιουργία ενζύμων από την αρχή, χρησιμοποιώντας υλικά που δεν υπάρχουν στη φύση.

Ακόμη, παρότι ήταν εξ ολοκλήρου τεχνητά, τα συνθετικά ένζυμα ήταν σε θέση να χτίσουν και να διασπάσουν μόρια, όπως συμβαίνει με τα φυσικά ένζυμα.

Οι ερευνητές ονόμασαν τα συνθετικά ένζυμα «XNAzymes».

Keywords
Τυχαία Θέματα