F16 Τουρκία: “Καμπανάκι” Αμερικανών βουλευτών – «Μην αγνοείτε τη συμπεριφορά της στην Ελλάδα»

Συνεχίζουν τις πιέσεις οι Αμερικανοί βουλευτές ώστε να υιοθετηθεί τροπολογία, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Οι πιέσεις αυτές έρχονται σε μια ύστατη προσπάθεια λίγο πριν την τελική ευθεία για την διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA). Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο, έχοντας εξασφαλίσει διακομματική στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία δεν εντάχθηκε στο αντίστοιχο

νομοσχέδιο της Γερουσίας για σειρά κυρίως διαδικαστικών λόγων.

Περιορισμοί στην πώληση F-16 και κιτ εκσυχρονισμού στην Τουρκία

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Κρις Παππάς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα ελληνικά θέματα (Hellenic Caucus), ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία. Την επιστολή υπογράφουν 22 βουλευτές, οι οποίοι προτρέπουν να διατηρηθεί στο NDAA η διακομματική τροπολογία που θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Προστίθεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «το ενδεχόμενο της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

“Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση Ερντογάν”

Ακόμη επισημαίνεται ότι «η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση (του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν από το είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ. Επιπλέον, η ολοένα και πιο πολεμική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα – έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Εναπόκειται στην αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16, που παρέχονται από τις ΗΠΑ, δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ειδικά δεδομένου του πολύ πραγματικού κινδύνου σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Εάν η Τουρκία σταματήσει τις υπερπτήσεις της, θα είναι ευπρόσδεκτη η επιστροφή της στις αξίες και το σεβασμό του κράτους δικαίου πάνω στο οποίο βασίζεται η συμμαχία. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μειωνόταν σημαντικά, επιτρέποντας στις Η.Π.Α. και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», προστίθεται στην επιστολή. Σημειωτέον ότι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ διεμήνυσε με νέες δηλώσεις του πώς όσο είναι στη Γερουσία δεν θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα