Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 δικαιούχοι: Ευνοϊκές προβλέψεις για τουρισμό και εστίαση

Εκπλήξεις θα συνοδεύουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 που θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Απριλίου με το δικαίωμα νέων αιτήσεων, με τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού να ευνοούνται. Στα πλαίσια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 θα δοθεί 1 δισ. ευρώ, με την ελάχιστη ενίσχυση να διπλασιάζεται από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ, ενώ η μείωση του τζίρου θα υπολογιστεί με τρίμηνο αναφοράς το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020. Η τελευταία αυτή παράμετρος είναι σημαντική για χιλιάδες επιχειρήσεις. Βλέπετε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 άφηνε εκτός ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις

έκλεισαν το 2020 με αύξηση τζίρου έναντι του 2019.

Έτσι, κλειστές επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση εσόδων το 2020 λόγω των πωλήσεων τους με take away, e-shop, ηλεκτρονικών πληρωμών, κ.α., παρέμειναν εκτός των ευνοϊκών ενισχύσεων. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα περιλαμβάνει λοιπόν όσους είχαν άνοδο εισπράξεων το 2020, αλλά είχαν πτώση 20% ή 30% και άνω στο τζίρο πρώτου τριμήνου 2021 σε σχέση με το 2020, θα προβλέπει την εξαίρεση επιχειρήσεων του τουρισμό από τον όρο τζίρου και την ίδια εξαίρεση για την εστίαση. Να σημειωθεί πως στοιχεία που έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος στη δημοσιότητα κατέδειξαν πως οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2021 ανήλθαν σε μόλις 25 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 1/10 του Ιανουαρίου του 2020.

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα. Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες). Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Το μέτρο της Επιστρεπτέες διευρύνεται

Το μέτρο της Επιστρεπτέες διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου. Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.

Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Δείτε ακόμη:Πότε θα καταβληθεί η Α’ δόση για το επίδομα παιδιούΠώς αμείβεται η 25η Μαρτίου για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέαΠληρώνει η ΑΑΔΕ τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου
Keywords
Τυχαία Θέματα